Píšeme dopisy ukrajinským dětem v Mikulově

Kdy jindy než teď a kde jinde než v občanské výchově bychom měli mluvit o válce na Ukrajině. To jsme také se sekundou udělali a přispěl nám k tomu i dokument, který se týkal imigrace. Jedna z aktivit doporučená k filmu byla napsat hlavnímu hrdinovi dopis, ale napadlo nás, proč ho psát postavě z filmu, která už je v jiné situaci, proč ho nenapsat raději skutečným lidem – dětem ve stejném nebo podobném věku. Jsou tady kolem nás, protože museli utéct z Ukrajiny. Domluvili jsme se, že v dopise bude hlavně kontakt, pozvání a možnost nějakých společných akcí. Úryvek z jednoho dopisu si můžete přečíst.


Víme, že mikulovská knihovna shromažďuje různé nabídky pro Ukrajince. Takže naši žáci napsali dopisy, nechali je přeložit a už jsou v knihovně a pak snad i u konkrétních dětí. Třeba vzniknou nová přátelství, nebo se aspoň dozvědí, že o nich víme a stojíme o přátelství.


Jana Machová


Ukázka z dopisu:

Milý kamaráde z Ukrajiny!
Nezávidím ti situaci, ve které ses ocitl, proto ti píši tenhle dopis.
Každý z vás je hrdina, protože já si ani nedovedu představit, že by se tady u nás v České republice něco takového stalo, a mrzí mě, co se u vás na Ukrajině děje. Nezávidím vám to, že se naráz musíte sbalit a odjet. Já bych nevěděl, co si s sebou vzít. Určitě by mi něco chybělo.
Chyběly by mi také zájmové kroužky, hlavně kroužek fotografie. Sice fotit se dá všude, ale v kroužku se zlepšuješ díky tomu, že tě učitel upozorňuje na chyby. Mám rád rybaření. Můj tatínek vede rybářský kroužek. Každé úterý v 5 hodin chodíme do mikulovského lomu chytat ryby. Pokud také rád chytáš ryby, můžeš se někdy přijít za námi podívat. Půjčím ti prut a můžeš chytat s námi. Doufám, že se brzy přestane na Ukrajině válčit, že se budete moci vrátit zpět domů. Snad se vám u nás v Česku líbí a máte okolo sebe jen příjemné lidi.

Ladislav, 13 let