Rohatá návštěva na Habánské

ROHATÁ NÁVŠTĚVA NA HABÁNSKÉ

Kozenka Iriska a její malý kozlíček přijeli za námi do školky, aby si děti lépe zapamatovaly mláďátka, která k jaru neodmyslitelně patří. Malý kozlík nechtěl spustit svoji maminku ani na okamžik z očí, a to ani když nám chtěla ukázat, jak se dojí mlíčko- plakal jak opravdové miminko, když si ji paní farmářka Hanka vzala na chvilku do své přivezené dojírny ani ne metr od něj. Pomohlo mu jen houpání v náručí od své opečovávatelky, zatímco jeho maminka nám ukázala, že jí dnes všechno mlíčko z vemínka ještě nevypil. Jojo mateřská kozí láska je jasně velmi podobná jako ta člověčí.
Druhého pomocníka nemohl spustit z očí jeho beránek Andy, který byl také klidný opravdu jen u své opatrovatelky Peti a běda, když udělala od něj pár kroků. Andílek chtěl jen a jen za svým bačou- možná se není čemu divit, protože jeho návštěva ve školce byla dnes úplně první narozdíl od kozenky Irisky, která se jezdí již pěknou řádku let. Setkat se pomalu se stem dětí je jistě náročné.
Andílkova vlna byla teploučká a hebká, a to jsme zjistili hned, jak jsme si ho mohli pohladit . Vlnu nám pak ukázali ve všech fázích od ovečky až po přadýnko. Kolovrátek roztočila Peťka hned, jak dětem vysvětlila, jak získat vlnu z ovečky- to je snad už vidět jenom v pohádce. Dokonce jsme se mrkli i na kousek upletené šály.
Všechna zvířátka jsme si mohli pohladit a dozvěděli jsme se spoustu prima nových věcí ze života zvířatek.
No a protože byl čas postarat se o dalších 16 kůzlátek i o ostatní zvířátka, museli se Vondruškovic farmáři vrátit na svůj Statek Mušlov. Až budou kůzlátka více samostatná a nebudou potřebovat krmení od svých kozích maminek, koupíme si do školky mlíčko a hned i tvaroh a sýry, které jsou jejich produktem, jímž si zpestřujeme svačinky. Milujeme si udělat pomazánku s jejich tvarohem i přistrouhat sýr s bylinkami a pokud by nám pochybělo, tak si zajdem do jejich automatu na ulici U Bažantnice, který je vždycky čerstvě zásobený všemi kozími dobrůtkami.
Všem ze Statku Mušlov děkujeme za krásné dopoledne. Tyto zážitkové dny tu vždycky rádi přivítáme.

kolektiv MŠ “Zelený ráj”