Ze života škol

Jak si pejsek s kočičkou pekli dort

Tuto krásnou a moc milou pohádku, kterou snad znají všichni od batolátka, si užily děti ze školky na Habánské poslední lednový pátek. Akcí je teď všude velmi málo, ale my jsme to našim malým holkám a klukům i přes všechna opatření dokola dovedli zařídit. Divadélkem jsme si v pohádce tedy mohli zase připomenout dva zvířecí poplety, co si chtěli připravit stokrát dobrý dort. No a ptáte se, jestli se jim to opravdu povedlo? No jasně! Dali do toho dortu hromadu dobrůtek, že se to všechno sotva vešlo do obrovského hrnce. Všechny děti se popadaly smíchem za břicho a příběh o pejskovi a kočičce si vychutnávaly doušek po doušku. Z pohádky odcházely spokojené a rozesmáté dětičky s kouskem dobroty v ruce. Paní učitelky už dál přemýšlejí, jak dětem ještě bezstarostné chvilky ve školce obohatit.
Kolektiv MŠ „Zelený ráj“

dort

Ledové obrázky
Parádní a hlavně netradiční podklad na barvičky je kousek ledu. Temperové barvy se do sebe nádherně zapouštějí a jakoby spolu „tancují“, když se ledová plocha postupně rozpouští. Je docela zábava vše pozorovat. V polovině února, kdy mrzlo až praštilo, byl nejvyšší čas vše vyzkoušet – vždyť se má už brzy oteplovat, alespoň podle toho, že první jarní kytičky už vystrkují z hlíny své lístečky. Jo a chcete vědět, na co jsme došli? Obrázky se musí malovat rychle, protože mrazivý podklad nemá rád teplíčko ve třídě. Takže rychle ...kam s hotovou krásou? Z průhledných obrázků byla rázem prima výstavka před školkou. Mohli jsme ji společně pár dní obdivovat – ovšem byla závislá na vývoji počasí, a tak za pár dní po ní zbyla jen mokrá krabice s trochou rozpuštěných temperek.
Děti a kolektiv školky na Habánské

Úspěchy žáků GSS Mikulov
OLYMPIÁDA V ČESKÉM JAZYCE
Okresní kolo Olympiády v českém jazyce se letos konalo dne 25. ledna a stejně jako jiné soutěže probíhalo distanční formou. Naši školu reprezentovali nejúspěšnější žáci školních kol – 1. kategorii Anna Koudelová a Saša Hrnčířová, obě z tercie, 2. kategorii Sandra Kalousová z kvinty a Simona Buchtová z 3. A. Anička i Saša se výborně umístily v silné konkurenci (2. a 4. místo) a postupují dále. Děkujeme všem za výbornou reprezentaci školy a děvčatům držíme palce v krajském kole.
Svatava Palíšková

ANGLIČTINA
V prvním únorovém týdnu se konala školní kola všech tří kategorií anglické konverzační soutěže. Jako všechny letošní soutěže byla také angličtina odkázána na online prostředí, což bylo jistě nezvyklé jak pro soutěžící, tak i pro hodnotitele. Na prvních místech se umístili Viktor Klvač ze sekundy (kategorie I.B), Nela Švecová z tercie (kategorie II.B) a Zuzana Fabičovičová ze septimy (kategorie III.A). Všichni vítězové postupují do okresních kol, která se budou konat v průběhu měsíce března také online. Gratulujeme a přejeme úspěch v dalších částech soutěže.
Jitka Švecová

MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA
Jako každý rok, tak i letos se Jan Souchop ze 4.0 zúčastnil Matematické olympiády. Po vyřešení úloh školního kola postoupil do okresního kola, které se konalo 27. 1. 2021. Kromě řešení matematických úloh se musel seznámit i s dalším online prostředím. To pro něj ale nebyl žádný problém a okresní kolo vyhrál. Gratuluji k úspěchu, děkuji za reprezentaci naší školy a přeji hodně štěstí v krajském kole, které se bude konat za měsíc.
Radka Baková