Vinařstvím roku je Rodinné vinařství VICAN z Mikulova – Mušlova

Vítězem desátého ročníku soutěže Vinařství roku 2019 pořádané Svazem vinařů České republiky se stalo VICAN rodinné vinařství, které zároveň zvítězilo v kategorii střední vinařství s produkcí do 250 000 litrů za rok. V kategorii malé vinařství do 50 000 l/rok uspělo GALA Vinařství z Bavor a v kategorii velké vinařství nad 250 000 l/rok komisi nejvíce zaujalo Vinařství Vladimír Tetur.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhlo na brněnském výstavišti ve čtvrtek 30. ledna.

VICAN rodinné vinařství je mladé a moderní, barevné a pozitivní vinařství, které se nachází v Mušlově u Mikulova. Je úzce spjato s Pálavou a hrdě se k tomu hlásí.

Na této soutěži se mi líbí, že nehodnotí pouze víno, ale přistupuje k oboru vinařství komplexně. Proto si ceny nesmírně vážím. Je to velká odměna naší usilovné práce a krásná vizitka pro celý region Pálavy,“ sdělil hned po vyhlášení majitel vinařství Tomáš Vican.

Vinařství obhospodařuje pět viničních tratí, které se nacházejí v mikulovské vinařské podoblasti, a právě s ohledem na terroir kolem Mikulova nesou vína VICAN vinařství osobitý a jedinečný charakter. Kromě provozních kapacit přímo v areálu vinařství v Mušlově disponuje VICAN vinařství také rekonstruovanými sklepy v obci Bulhary, jichž využívá nejen pro uchování vín v dřevěných sudech, ale také v kvevri nádobách.

„Odborná porota každoročně vybírá vítěze na základě toho, jak celkově přispívá vinařskému oboru. Vítězné vinařství to plní hned v několika směrech. Jedná se o rodinné a zároveň moderní vinařství orientované na lidi a s tím spojenou vinařskou turistiku. Ve všech svých činnostech podporuje a zároveň zachovává autentičnost regionu Pálavy. Kromě prvotřídních vín vyrábí i další produkty, a to primárně z regionálních surovin,“ shrnuje hlavní důvody výběru vítěze JUDr. Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů, a dodává: „Za vinařstvím je vidět nejen kus tvrdé práce, ale zároveň nadšení, určitá hravost a láska k oboru. Věřím, že letošní vítěz by se opět mohl stát inspirací pro ostatní.“

Kromě hlavních cen udělili porotci také cenu Enolog roku 2019. Ocenění mladému vinaři, enologovi do čtyřiceti let, kterou získal Jan Stávek z Němčiček na Břeclavsku.

Cenu Počin roku 2019 obdržel Pavel Lacina s rodinou za projekt Vinaři jdou na dřeň. Ocenění profesora Viléma Krause pro významnou vinařskou osobnost a její celoživotní přínos v oboru vinohradnictví nebo vinařství dostal Antonín Šťastný z Valtic na Břeclavsku.

Jitka Sobotková

Foto: archiv Svaz vinařů ČR

vinarstvi roku

Tomáš Vican