Okénko Městské policie Mikulov - prosinec 2021

Některé události MP Mikulov za měsíc prosinec 2021

Dne 3. 12. 2021 v čase 20:30 hodin bylo na MP Mikulov telefonicky oznámeno, že na ul. Piaristů dochází v podloubí u provozovny Alibi baru k incidentu, kde se mají fyzicky napadat nějací muži! Přivolaní strážníci na místě následně zastihli silně podnapilého občana Hodonína r. 1994, který byl krvácivě zraněný na hlavě. Vedle něj se nacházely další osoby, které se mu snažily pomoct a na místo přivolaly zdravotnický výjezd RZS JMK.  Zraněný muž strážníkům uváděl, že si zranění způsobil sám pádem na reklamní tabuli. V danou chvíli nic nenasvědčovalo tomu, že by mohl být ošetřovaný pacient také agresivní. Záchranářská sanita následně odjela i se zraněným mužem na odborné vyšetření do nemocnice v Břeclavi. O tom, že se zasahující strážníci ve svém úsudku spletli se následně přesvědčili během několika málo okamžiků. Na MP Mikulov bylo posléze oznámeno, že zraněný muž začal být při převozu agresivní a posádka sanitky má obavy, aby nedošlo k jejich napadení. Zasahující strážníci následně asistovali při převozu zraněného do břeclavské nemocnice. Jeden strážník byl přímo se záchranáři v sanitním vozidle. Druhý strážník jel policejním vozidlem za sanitou.

Nyní něco pro odlehčení. I takovéto služby poskytuje MP Mikulov. Dne 5. 12. 2021 v 8:10 hodin byli strážníci MP Mikulov požádáni občanem Mikulova r. 1979, aby mu pomohli s odchytem jeho nového psa, kterého si před dvěma dny přivezl z psího útulku. Přivolaní strážníci MP Mikulov se následně dostavili k volnému prostoru na ul. Nádražní a psího fešáka, křížence yorkšíra a čivavy šetrně odchytili a posléze navrátili svému novému majiteli.  

Dne 7. 12. 2021 v čase 14:06 hodin prováděli mikulovští strážníci kontrolu parkování motorových vozidel v zákazu zastavení na ul. Pavlovské v Mikulově. Na problematicky parkující dodávku motorového vozidla VW zasahující strážníci vylepili předvolánku pro nepřítomného řidiče a následně se chystali z místa zásahu odjet. V daný okamžik se však ke špatně parkující uvedené dodávce dostavil její řidič a začal se rozčilovat ve smyslu co si to „měšťáci“ vůbec dovolují a zda nemají něco lepšího na práci! Arogantně se chovající muž začal následně přítomné strážníky častovat nadávkami a vulgarismy! Na zákonné výzvy strážníků nereflektoval a dále také odmítal doložit nějak svoji totožnost. Během chvíle pak utekl na sousedící staveniště a vykřikoval, že na soukromý pozemek za nim strážníci nesmějí. Z uvedeného důvodu si strážníci MP Mikulov pozvali na místo kolegy z PČR. Policisté podezřelého muže vyzvali k prokázání totožnosti a následně celé řešení konfliktu předali přítomným strážníkům. Strážníci v dotčené osobě zjistili občana obce Sedlec r. 1980. Muž byl posléze strážníky vyzván k zaplacení příkazní pokuty na místě za narušování veřejného pořádku. Přestupek byl kvalifikován, jako znevážení úřední osoby při výkonu její pravomoci. Podezřelý pachatel odmítl uloženou pokutu respektovat, a proto byl zasahujícími strážníky poučen, že celá záležitost bude MP Mikulov postoupena k dořešení na správní orgán.

Dne 9. 12. 2021 postihla Jihomoravský kraj již druhá sněhová kalamita. Po pravdě řečeno mělo by se spíše uvádět „kalamitka“.  Také v Mikulově napadlo několik centimetrů sněhu. Někteří, zejména děti měly z druhého napadeného sněhu velkou radost. Na druhou stranu, koho druhý sníh opět velmi překvapil byli řidiči kamionů. Klouzající se tiráky bylo vidět zase na každém rohu. V čase 9:15 hodin zasahovali mikulovští strážníci v souvislosti s bohatou sněhovou nadílkou v lokalitě „Pod Mušovem“. Zde se v obou směrech tvořila na komunikaci zácpa vozidel a vznikaly dlouhé kolony. Přivolaní strážníci ihned po příjezdu na problematické místo začali usměrňovat silniční provoz v obou směrech a zablokované místo posléze uvolnili. Hlavním viníkem byli opět řidiči kamionů, kteří parkovali se svými vozidly v okolí staré autobusové zastávky. Řidiči kamionů se báli vyjet z parkování do zasněženého kopce. Všude zaparkované kamiony opět blokovaly Mikulov z důvodu zákazu vjezdu do Rakouska, kde probíhal státní svátek.  

Dne 10. 12. 2021 v 16:30 hodin zasahovala hlídka MP Mikulov z důvodu momentální zaneprázdněnosti PČR v obci Pavlov. V celé záležitosti se jednalo o výtržnosti podnapilého invalidy r. 1974, který rozbil v prodejně COOP skelní výplň vstupních dveří. Uvedený výtržník na místě posléze začal verbálně napadat personál prodejny. Přivolaní strážníci uvedeného muže vyzvali, aby se k celé záležitosti vyjádřil. Invalida uvedl, že má pouze jednu nohu a když při zavrávorání upadl na podlahu, a přitom svou berlou rozbil sklo ve dveřích. Po zklidnění se tento muž na místě omlouval. Po uhrazení vzniklé škody, bude celá záležitost řešena v kompetenci MP Mikulov. Strážníci MP Mikulov zasahují v obci Pavlov na základě uzavřené veřejnoprávní smlouvy.  

Dne 15. 12. 2021 v 18:00 hodin zasahovali mikulovští strážníci na ul. Piaristů, kde byl nalezen na zemi ležící a z hlavy krvácející starší muž! Strážníci MP Mikulov zraněnému občanovi Mikulova r. 1945 následně poskytli první pomoc a na místo zásahu přivolali zdravotnický výjezd RZS JMK. Do příjezdu sanity strážníci posléze zjistili, že za zraněním nalezené osoby se skrývá „démon alkohol“! Naměřené hodnoty vykazovali 2,05 promile alkoholu. Šetřením bylo zjištěno, že za zraněním seniora je samovolný pád na betonový chodník! Zraněný muž byl posléze převezen výjezdem RZS JMK na vyšetření do nemocnice v Břeclavi.

Dne 13. 12. 2021 v čase 11:07 hodin bylo na MP Mikulov oznámeno občankou Mikulova, že její kamarádka r. 1946 je částečně invalidní a ona se k ní do bytu na ul. Rep. obrany nemůže dostat i když má klíče od zámku dveří. Strážníci MP Mikulov po příjezdu na oznámenou adresu zjistili, že klíče od bytu jsou asi v zámku zevnitř. Po čase bylo zjištěno, že z bytu slabě někdo volá o pomoc. Následně se na uvedené místo okamžitě dostavil výjezd z HZS JMK. Hasičům se dotčený byt podařilo úspěšně nouzově otevřít, jelikož se zasahujícím hasičům zdařil pokus dostat se do bytu přes balkón. Zraněná žena uváděla, že na podlaze v bytě ležela již od včerejšího večera. Zraněná seniorka následně putovala sanitou RZS JMK do nemocnice v Břeclavi na odborné vyšetření.    

Dne 22. 12. 2021 v čase od 23:21 hodin až do 00:50 hodin následujícího dne zasahovali strážníci MP Mikulov, a to opakovaně na ubytovně – penzionu pro agenturní dělníky na ul. Vídeňské v Mikulově. V celé záležitosti se jednalo o opilecké výjevy milenecké dvojice, která se neustále dohadovala a posléze se zase spolu udobřovala. U agresivního partnera r. 1991 neustále hrozilo, že by mohl napadnout i další ubytované. Na místo incidentu se nakonec dostavila i hlídka Policie ČR. Zasahujícím policistům se nakonec podařilo konfliktní situaci zklidnit. Záležitost byla posléze dořešena v kompetenci MP Mikulov. Vzniklý incident byl dále také řešen s odpovědnou osobou, která zmíněnou ubytovnu provozuje. S problémovými zákazníky bude následně s největší pravděpodobností ukončena ubytovací smlouva.

Dne 31. 12. 2021 v čase 02:45 hodin zaznamenal operátor městského kamerového systému MP Mikulov, že na ul. Piaristů se pohybuje podezřelá dvojice podnapilých mužů. V jednom okamžiku začaly obě sledované osoby nepochopitelně cloumat a manipulovat s v křižovatce umístěnou dopravní značkou. Uvedené dopravní značení zde projíždějícím řidičům vyznačovalo, aby dali přednost v jízdě a také, že je zde v jednom směru zakázán vjezd všem vozidlům.  Ulomení dopravní značky se nakonec oběma vandalům přece jen podařilo. Jako zbavení smyslů se nakonec ještě oba výtečníci s ulomenou značkou vyfotili na své mobily. Jako by šlo o zdolání   -   ulovení trofejního kusu! Operátor kamerového systému následně podezřelou dvojici sledoval v jejich pohybu a naváděl za nimi vyslanou autohlídku MP Mikulov. Podezřelé osoby zasahující strážníci MP Mikulov posléze zadrželi na ul. A. Muchy. V podezřelých vandalech byli zjištění místní cizinci, kteří se dlouhodobě zdržují v Mikulově. Občan Tunisu r. 1990 a občan Chorvatska r. 1981 budou nyní čelit důvodnému obvinění ze spáchání přestupkového jednání proti majetku. Celá záležitost bude následně vyřešena v kompetenci MP Mikulov, popřípadě bude postoupena na správní orgán města Mikulov.

Zpracováno do 31.12.2021                                    S pozdravem strž. Radek Vážný