Strážníci Městské policie vyráží do ulic

Strážnící Městské policie Mikulov vyráží od poloviny února více do ulic. Na svých nově zavedených pochůzkách od 13. 2. monitorují dění ve městě a zároveň tato aktivita působí preventivně.

„Město máme rozdělené na revíry a zavedli jsme denní pěší pochůzky strážníků. Každý strážník má na starosti svůj revír, to jsou ulice, ale i další oblasti v katastrálním území města, do kterého dvakrát týdně vyráží a monitoruje, co je zde nového. Denně každý strážník pochůzkář nachodí během tří hodin průměrně šest i více kilometrů,“ uvedl velitel Městské policie Mikulov Jiří Hamerník. V revíru si strážníci všímají především záborů veřejného prostranství, vraků, černých skládek, stavu komunikací, chodníků, dopravního značení, venčení psů a všeho, co má přímou souvislost s děním na veřejném prostranství. 

V současné době má Městská policie šestnáct strážníků. „A právě tento počet nám umožňuje v praxi takovéto rozložení úkolů na směně. Na každé směně jsou čtyři strážníci. Jeden je velitel, dva jsou v terénu jako autohlídka a jeden na pěší pochůzce. Během jedenáctihodinové směny se strážníci v úkonech postupně vystřídají,“ doplnil velitel.

„Věříme, že novou aktivita našich strážníků obyvatelé města ocení,“ řekl starosta Rostislav Koštial. Již po prvních pěších hlídkách především starší spoluobčané tuto aktivitu vítají a velmi rádi se se strážníkem zastaví „na kus řeči“.

Za posledních pět let se mikulovské Městské policii daří snižovat kriminalitu a přestupkovost. „I přestože je v Mikulově stále větší počet turistů, což nám navyšuje počet občanů na jednom místě, daří se nám kriminalitu snižovat. Což je velmi dobrý výsledek,“ upřesňuje velitel Jiří Hamerník. S výroční zprávou Městské police za rok 2018 se seznámí zastupitelé na svém zasedání 25. února.

Jitka Sobotková

straznici