Okénko Městské policie - výběr událostí za září 2016

Dne 8. 9. ve 13.40 hodin zasahovala hlídka MP Mikulov na ul. Na Hradbách, kde byl nalezen na chodníku ležící starší muž. Vedle tohoto muže také leželo jeho jízdní kolo! Protože byl mikulovský občan r. 1951 krvácivě zraněn na temeně hlavy, přivolali strážníci na místo okamžitě zdravotnický výjezd RZS, který zraněného muže eskortoval na odborné vyšetření do nemocnice v Břeclavi. Do příjezdu sanity strážníci zraněnému poskytli první pomoc a také u něj provedli dechovou zkoušku na zjištění požitého alkoholu. Dechová zkouška byla samozřejmě pozitivní a prokazovala hodnotu 2,13 promile alkoholu! Pohozené kolo bylo dočasně uschováno na služebně MP Mikulov. Záležitost byla dořešena v kompetenci MP Mikulov.

Dne 17. 9. v 5.54 hodin bylo na MP Mikulov telefonicky nahlášeno rozhořčeným občanem Mikulova, že mu nějaký vandal prohodil kámen vstupními prosklenými dveřmi! Podezřelá osoba by se měla ještě pohybovat v okolí jeho domu na ul. Nádražní v Mikulově. Přivolaná hlídka strážníků následně poblíž uvedeného domu zadržela podezřelého muže r. 1985, který se přechodně zdržuje v Mikulově na ul. Zdeňka Nejedlého. Oslovený muž strážníkům uváděl, že on o ničem takovém, co mu kladou strážníci za vinu, neví. Na místě se strážníkům podařilo zajistit také svědkyni, která potvrdila, že strážníci zadrželi toho pravého. Dechová zkouška na množství zkonzumovaného alkoholu byla u tohoto podezřelého pozitivní a vykazovala hodnotu 1,9 promile alkoholu. Strážníci posléze na místě zjistili, že poškozená jsou i vedlejší prosklená garážová vrata. Protože si poškozený občan vyčíslil vzniklou škodu na více než 7000 Kč, byla na místo strážníky přivolána hlídka Policie ČR. Celý případ byl následně šetřen jako podezření ze spáchání trestného činu. Případ dále šetří O. O. PČR Mikulov.

Dne 19. 9. ve 12.40 hodin bylo na MP Mikulov nahlášeno, že se na ul. Vídeňské pohybuje místní podnapilý muž, který vstupuje do frekventované komunikace a snaží se zastavovat zde projíždějící motorová vozidla! Přivolaní strážníci na místě zadrželi místního problémového muže r. 1962, který vykazoval silnou podnapilost. Pozitivní dechová zkouška u něj následně prokázala podnapilost s naměřenou hodnotou 2,40 promile. Z důvodu možnosti opakovaných výtržností bylo strážníky rozhodnuto, že problémový muž bude raději převezen na protialkoholní záchytnou stanici v Brně. Záležitost byla s tímto mužem dořešena v následujících dnech.

Dne 20. 9. v 15.29 hodin projížděla autohlídka MP Mikulov po ul. Pavlovská v Mikulově. U č. p. 39 najednou strážníky zastavili místní občané, aby jim oznámili, že v domě hoří a nikdo vlastně neví, co se stalo! Strážníci vyhodnotili situaci a okamžitě na místo přivolali hasičský výjezd z HZS Jmk. Do příjezdu hasičů strážníci okamžitě vypnuli přívod plynu do dotčeného domu a raději odpojili hlavní jistič přívodu elektrické energie. Následně do zakouřeného domu zamezili vstupu nepovolaným osobám. Posléze se z domu podařilo strážníkům ještě evakuovat jednoho jeho psího obyvatele. Přivolaným hasičům se podařilo po včasném příjezdu vznikající požár okamžitě zlikvidovat. Vzniklá škoda nebyla naštěstí vlastně žádná, jelikož dům se vyklízel po prodeji. Hořet začalo v koupelně, kde spadla zapnutá elektrická lampa na poblíž ležící staré oblečení.

Dne 22. 9. v 8.55 hodin zasahovala hlídka MP Mikulov v Casinu Admirál, kde se měl nacházet rozhořčený zákazník, který již asi tři hodiny řešil s personálem casina svoji údajnou výhru! Strážníci po příjezdu na místo problémového muže zkontrolovali a provedli u něj dechovou zkoušku na zjištění požitého alkoholu. Dechová zkouška byla pozitivní a vykazovala hodnotu 1,32 promile. Problémový muž r. 1971 pocházející z nedaleké obce na Brněnsku stále tvrdil, že chce svoji výhru 2000 eur, jinak z místa neodejde! Posléze bylo personálem na místě vysvětleno, že zákazník žádnou hru vlastně nehrál, že vložil svůj obnos do neaktivního výherního přístroje, který mu jeho vložený obnos opakovaně vracel. Arogantní muž toto nemohl stále pochopit a neustále na místě vyvolával incidenty. Z důvodu porušení herního řádu byl tento muž z herny vykazován, ale tento na výzvy personálu nijak nereagoval. Přivolaní strážníci nespokojenému zákazníkovi vysvětlili, že si může podat reklamaci nebo stížnost a že v celé záležitosti spatřují pouze občanskoprávní spor. Protože skončila provozní doba, byl problémový muž strážníky z provozovny vykázán. Strážníci MP Mikulov následně na místě chvíli setrvali, aby nedošlo k narušování veřejného pořádku nebo občanského soužití.

Dne 22. 9. v 18.05 hodin bylo na MP Mikulov nahlášeno personálem nádraží ČD v Mikulově, že se v areálu pohybuje agresivní podnapilá osoba, která nyní upadla a spí ve velkém květináči! Strážníci po příjezdu na nádraží zjistili, že se jedná o známou firmu z obce Jevišovka. Tento mladík r. 1991 je už pro všechny místní i okolní policisty dobře znám, jelikož jeho stavy podnapilosti jsou vždy extrémní! I tentokrát strážníky nezklamal, následná dechová zkouška u něj prokázala silnou podnapilost s naměřenou hodnotou 4,13 promile. Z důvodu jeho agresivity bylo raději přistoupeno k převozu na protialkoholní záchytnou stanici v Brně. Záležitost bude dořešena v následujících dnech v kompetenci MP Mikulov.

Dne 24. 9. v 18.15 hodin bylo na MP Mikulov nahlášeno, že na ul. Mlýnská parkuje zájezdní autobus v celé šíři na městském chodníku! Strážníci MP Mikulov tento problém v dané lokalitě řeší často. Tentokrát byla celá záležitost vyřešena udělením blokové pokuty a přeparkováním autobusu. Samozřejmě samotný chodník byl strážníky překontrolován, zda nedošlo k jeho poškození.

Dne 24. 9. ve 20.00 hodin bylo na MP Mikulov nahlášeno, že u prodejny Tesco Mikulov parkuje podezřelé vozidlo Volvo bez r. z. Toto vozidlo se mělo před malou chvílí pohybovat na sídlišti a mělo zde nabouráním poškodit dvě zaparkovaná vozidla! Na uvedené parkoviště u prodejny Tesco byla z tohoto důvodu ihned vyslána autohlídka MP Mikulov. Operátor městského kamerového systému dále také zjistil ze záznamu z kamer, že inkriminované vozidlo bez r. z, přijelo na parkoviště ze sídliště přes chodník! Strážníci následně zkontrolovali v podezřelém vozidle Volvo jeho řidiče. U kontrolovaného řidiče – občana Slovenska r. 1965 – strážníci provedenou dechovou zkouškou odhalili silnou podnapilost, naměřené hodnoty ukazovaly 2,9 promile alkoholu! Pro podezření ze spáchání trestného činu byla na místo ihned přivolána hlídka PČR. Záležitost dále řeší Policie ČR.

Dne 29. 9. ve 12.30 hodin bylo na MP Mikulov nahlášeno, že v Mikulově je po komunikacích rozlita ve větší míře bílá barva! Šetřením strážníků bylo zjištěno, že stopa začíná na ul. Nádražní, kousek za prodejnou s barvami. Stopa dále pokračuje po ul. Piaristů, ul. Komenského, dále po ul. Koněvova, ul. Česká a pokračuje po ul. Brněnské ven z Mikulova. Stopa následně směřuje do obce Bavory, kde strážníci zjistili, že končí v bývalém areálu JZD, u objektu jedné z firem. Zde strážníci také zjistili inkriminované vozidlo Opel pick-up. Řidič vozidla strážníkům uvedl, že si převrhnutí nádoby s barvou všiml, až v samotné cílové obci Bavory. Strážníci celou záležitost řešili se správcem komunikací a ten uvedl, že jelikož se jedná o barvu typu Primalex, nebudou s celou záležitostí nic dělat, protože barva je vodou ředitelná a záležitost vyřeší sama příroda. Celý případ byl následně vyřešen v kompetenci MP Mikulov.

Dne 30. 9. v 9.05 hodin prováděla MP Mikulov měření rychlosti projíždějících motorových vozidel v lokalitě ul. Valtická. V uvedený čas došlo v křižovatce, poblíž stanoviště radaru k dopravní nehodě tří motorových vozidel. Strážníci z důvodu nebezpečnosti situace raději zanechali měření a přesunuli se na místo dopravní nehody, aby zde pomohli usměrňovat silniční provoz. Dopravní nehoda se naštěstí obešla beze zranění, ale protože kolem poškozených vozidel projížděla vozidla z mikulovského dočasného obchvatu, byla na místo přivolána hlídka dopravního oddělení Policie ČR. MP Mikulov následně na místě spolupracovala s PČR.

Dne 30. 9. je vlastně již podzimním datem, ale letní charakter počasí nás stále vracel do prosluněných prázdnin. Krásný páteční večer, mikulovské Náměstí plné turistů, kašna s Pomonou nádherně osvětlená a voda v kašně průzračně čistá. Takže ideální čas zase pro nějaké exhibicionisty. A taky že jo. Ve 22.00 hodin si operátor kamerového systému všimnul, že se po Náměstí pohybuje rozjařená a mírně hlučná skupinka turistů. Intuice strážníkovi obsluhujícího kamery napovídala, aby si tyto osoby pohlídal. Dva mladí muži se od sledované skupiny najednou oddělují a míří si to přímo ke kašně. Následoval rychlý striptýz a zcela nazí mladíci se koupou v kašně! Jak rychle do vody skočili, tak rychle zase z vody vylezli, oblékli se a pokračovali za svými příznivci. Tito je samozřejmě natáčeli na mobilní telefony a bouřlivě to s nimi prožívali. Autohlídka MP Mikulov se pohybovala v uvedený čas poblíž Náměstí, takže dojezd na Náměstí byl dílem okamžiku. Strážníci oba pražské mladíky posléze zkontrolovali a za jejich výkon jim uložila dvě blokové pokuty ve výši 500 Kč. Celá záležitost byla posouzena jako narušování veřejného pořádku.

Za MP Mikulov zdraví strž. Radek Vážný

DSCN7964