Mikulovská knihovna ocenila své nejpilnější čtenáře

Chodit do knihovny, číst a kromě písmenek nasávat i vůni knih se v době internetu a elektronické komunikace stává čím dál tím vzácnějším jevem. Mikulovská knihovna si ale na své čtenáře nemůže stěžovat.

„Březen byl měsícem knihy a čtenářů a tak jsme se rozhodli vyhlásit soutěž o nejpilnějšího čtenáře. Vybírali jsme jak mezi těmi nejmenšími, tak i mezi dospělými čtenáři,“ řekla vedoucí knihovny Ilona Salajková.

Slavnostního vyhlášení výsledků se v pátek 5. dubna účastnil i místostarosta města Eduard Kulhavý, který přiznal, sám na čtení knih už moc času nemám. „Hodně času mi zabere odborná literatura, čtu samozřejmě noviny, sleduji aktuální dění,“ dodal. Velmi si však vyhlášení této soutěže váží a věří, že se stane tradicí a do knihovny bude chodit stále více a více mladých a dětských čtenářů.

Desetiletý Pepík Vrána chodí do knihovny teprve třetí měsíc a je zde jako doma. Nejraději čte knihy o záhadách a dobrodružstvích a příběhy Harryho Pottera. Do knihovny naučil chodit i své kamarády. „Je to tu fain, jsou tu komiksy, knížky, co mám rád,“ říká mladý čtenář.

Čtenářství u svých dětí podporují i manželé Kleckerovi. Svým synům Filipovi (4 roky) a Davidovi (2 roky) čtou od mala a vodí je i do knihovny. „Přijde nám to naprosto přirozené, oba dva jsme čtenáři a tak chceme, aby i kluci byli,“ smějí se rodiče nejmenších oceněných čtenářů.

Nejpilnější dospělé čtenářky Jana Nosálová nebo Monika Schusterová čtou podle výpůjční evidence knihovny prakticky denně. „Máme tu rekord šest set vypůjčených knih za rok. Je to vášnivá čtenářka, která čte i při vaření nebo když žehlí,“ říká s úsměvem knihovnice Lenka Soukupová. Velkou čtenářkou je také speciálně oceněná Marcela Křemečková, absolventka zvláštní školy, která čte knihy nahlas a nahlas se jim také směje a pamatuje si děj všech přečtených knih.

Mikulovskou knihovnu navštěvuje 685 čtenářů, z toho 166 dětí do patnácti let. Mohou si zde vybírat z více jak dvaceti tisíc knih.

jich

Ocenění čtenáři:

Dospělí: Jana Nosálová, Monika Schusterová

děti do 8 let – Filip a David Kleckerovi, Max Lebloch

děti do 12 let – Josef Vrána, Amálie Salajková

děti do 18 let – Eva Kupczyk, Adéla Čermáková

speciální ocenění Marcela Křemečková

DSCN8326

Nejmladší čtenáři Filip a David, zatím jim čtou rodiče

 

DSCN8314 DSCN8319

Pepík Vrána s kamarády                            Místostarosta města Eduard Kulhavý předává ocenění Amálce Salajkové

 

DSCN8307