Historie v komiksu

Historie v komiksu

Městská knihovna Mikulov pravidelně na svých stránkách informuje o přípravě a práci na projektu Obrázky z historie Podpálaví (Břeclavsko, Mikulovsko a Lednicko-Valtický areál) a Weiviertelu (dolnorakouská oblast).

Nyní jde do tisku hlavní výstup projektu, publikace s téměř padesátkou příběhů zpracované do komiksu či obrázků. Na přípravě se podílelo přes dvacet autorů, malířů, karikaturistů a komiksových tvůrců.

Spojovacím článkem se stala řeka Dyje, Jantarová stezka, historická tažení vojsk, události na dvorech rodu Lichtenštejnů a Ditrichštejnů. Své místo zde našly také soudničky a novinové články. Netradičně zpracované tradiční vyprávění předků by mělo dát podnět k dalšímu osobnímu zkoumání historických událostí.

Přijměte pozvání na vernisáž komiksů v Lichtenštejnském zámečku ve Wilfersdorfu (Rakousko) 22. 9. 2022 v 18.00 hod., kde se bude křtít i publikace. Pro zájemce bude připravený autobus.

Vernisáž v Mikulově plánujeme na 6. 10. 2022.

Projekt je financován z Fondu malých projektů v rámci programu Interreg V-A Rakousko - Česká republika. Partnerem pro Město Mikulov se stal rakouský spolek Kultur - und Tourismusvereines Liechtenstein Schloss Wilfersdorf.

Doufáme, že popularizací historických událostí přispějeme k lepšímu porozumění a inspirujeme vás k návštěvě míst, kde se příběhy odehrály.

Mgr. Ilona Salajková, autorka a manažerka projektu

Aurelius FB

 

1