Mikulov opět ožije pouličním uměním

Čtvrtý ročník Festivalu La Strada oživí 3.–5. července mikulovská zákoutí pouličním uměním. Návštěvníci města i místní se mohou těšit na skvělé hudebníky a performery, kteří nebudou shlížet dolů s pódií, ale společně s diváky obohatí atmosféru ulic malebného města.

Hudební produkce bude letos žánrově velmi různorodá, již tradičně pozvání přijala Adéla Zejfartová a Sunny swing, soubor hrající hudbu 30.–50. let. Tentokrát zahraje také v plné sestavě o devíti členech přímo na mikulovském Náměstí. Silná bude letos latinskoamerická sekce v podobě brněnské Sabor latino duo a česko-brazilské Camoes House Band. Blues a folk zastoupí kapely Goji, Reverend Killjoy či Mosskin, z Bratislavy dorazí písničkář Adam Kriss. Novinkou budou také hostující kapely z Budapeště, které představí živý maďarský folklor i blues-rockové legendy v originálních aranžích. O závěrečný jam se postará kapela Náhodné seskupení seskládaná ze skvělých místních i přespolních hudebníků speciálně ku příležitosti festivalu.

Nebudou chybět ani pouliční performance. Představení Plastékové o lovcích z doby plastové se pohybuje na hranici pohybového divadla, pantomimy a nového cirkusu. Skupina GNAT – Goršecké Narodnie Akademične Teatr – přiveze představení Dramomobil, které si užije celá rodina. Dětem budou určena čtyři představení spolku Ústav úžasu. Ekvilibristiku mluveného slova předvedou hvězdy současné Slam poetry scény – Adeladla, Večerka, Tim Postovit a Bingo.

Mezi festivalová místa bude opět patřit Náměstí s „venkovním obývákem“ před bývalým národním domem, komornější koncerty proběhnou na Lormově náměstí před Galerií Závodný, performance pro děti budou mít základnu v zámecké zahradě. Performeři budou mít také možnost najít si vlastní zákoutí a zahrát i mimo pevný harmonogram.

Bohatý festivalový program je volně přístupný, umělci vystupují jako tzv. buskeři, hrají tedy za peníze do klobouku. Každý divák může ocenit jejich výkony a podpořit je dobrovolným příspěvkem!

Více informací a kompletní program najdete na Facebooku: Festival La Strada 2020 nebo na www.lastradamikulov.cz.

Petr Šesták

lastrada