Expediční kamera v Mikulově

Do mikulovského kina se můžete přijít ve čtvrtek 19. března od 17.30 hodin podívat na zajímavé snímky v rámci festivalu Expediční kamera. Kompletní přehled najdete v programu.

„Opět uvedeme zajímavé a kvalitní filmy, se kterými se divák jen tak nesetká a věřím, že získáme pro tento festival více příznivců. Navíc oba dva hlavní filmy jsou české a slovenské produkce,“ říká Markéta Kokšalová, organizátorka festivalu.

Čím bude letošní festival zajímavý?
„Festivalová rada Expediční kamery tentokrát vybrala pět úspěšných českých i mezinárodních filmů. Dva hlavní snímky, které jsou dlouhé kolem padesáti minut, pocházejí z České republiky a ze Slovenska.

Na co konkrétně se tedy mohou diváci těšit?
„Příznivce extrémních závodů by mohl potěšit český snímek B7 – 95 km, které ti změní život. Beskydská sedmička (B7) je extrémní závod, který na trati dlouhé necelých 100 km spojuje sedm beskydských vrcholů. Dosavadní rekord trati drží Marek Causidis s časem 11 hod a 17 min. Zakladatelem závodu je Libor Uher, sportovec a horolezec. Ani on, ani kdokoliv jiný by nevěřil, že za pár let se z nápadu projít celý hřeben na jeden zátah stane tak populární akce. Kapacita závodu je tři tisíce běžců a startovné je vyprodáno během několika minut od spuštění registrace.

Druhý film, slovenský snímek Stín jaguára od známého režiséra Pavola Barabáše, může nadchnout příznivce cestovatelských filmů. Od Pavola Barabáše jsme již promítali film Suri, který získal několik mezinárodních ocenění, a který bylo možné zhlédnout v rámci festivalu v roce 2016.“

Kolik lidí festival v Mikulově loni navštívilo?
„Každoroční návštěvnost je stabilní, průměrně je to kolem čtyřiceti lidí. Těší mě, že od našeho prvního ročníku v roce 2016 vidím mezi návštěvníky festivalu stále stejné tváře a nové přibývají. A ještě více mě těší, že po promítání odcházejí spokojeni a s úsměvem na tváři. Tímto bych jim chtěla poděkovat za jejich přízeň, které si vážím. Těším se, že uvidím nejen je, ale také nové fanoušky, kteří mají rádi kvalitní dokumentární filmy v atmosféře našeho kina.“

Na co ty bys speciálně pozvala? Na jaký film a proč?
„Už jsem se trochu zmínila o filmu Stín jaguára. Amazonská džungle je jedno z mála míst na světě, kde žije řada původních obyvatel a kmenů úplně nedotčených moderní civilizací. Jsou to například indiáni kmene Hodi na území Venezuely, kteří přijali čtyři cestovatele na čas mezi sebe a dali jim možnost objevit mnohé. Především o jejich životě, který je v souladu s přírodou. Pro nás lidi žijící ve městech, a přesto tak trochu sami, v materiálním světě, kde nedokážeme vždy ocenit snadnou dostupnost základních potřeb, bez každodenního a dlouhodobého kontaktu s přírodou je to zajímavý pohled na jednoduchost bytí. A přináší zamyšlení, že takto přirozeně a v harmonii s přírodou by měl žít každý.“

Tieň Jaguara (Slovensko)

O životě v džungli, o přírodě, o lidských hodnotách, o sobě samých.

Surf Cuba (Kanada)

Na Kubě je každá vlna nejen adrenalin, ale také špetka osobního odboje.

Boy Nomad (Kanada)

Největší vášní devítiletého Janibeka v mongolské části pohoří Altaj jsou jezdecké závody.

Sary Jaz (Austrálie)

Tým sedmi mezinárodních špičkových kajakářů – sjíždí řeku Sary Jaz v pohoří Tian Shan.

B7 – 95 kilometrů, které ti změní život (České republika)

Snímek o B7 představuje historii a zákulisí závodu, ale zároveň přenese diváky přímo na trať, dovolí nám sledovat jej očima bosého běžce s obrovským odhodláním, očima vítězů, kteří podávají na trati unikátní sportovní výkony.

Jitka Sobotková

 

H xYS eN