Baví vás saxofon(y)? Nepřehlédněte!

Když Adolphe Sax v roce 1844 představil nový dřevěný jednoplátkový dechový nástroj, netušil, že svého věhlasu dosáhne až o osmdesát let později, tedy v období rozkvětu jazzové hudby. Původním záměrem tvůrce bylo uplatnění nástroje v klasickém hudebním orchestru. Nicméně charakteristický zvuk na pomezí klarinetu a hoboje, avšak s typickým žesťovým zabarvením, již sto let tvoří nezaměnitelný kolorit brassbandů a všemožných jazzových souborů. 

Na líbivý a veskrze uhrančivý zvuk saxofonu, navíc v kvartetovém podání, se mohou těšit příznivci koncertního cyklu Kruhu přátel hudby. Prostor Galerie Závodný v únorovém setkání KPH rozvášní špičkové těleso Bohemia Saxophone Quartet. Jedná se o výjimečné hudební uskupení světového renomé s třicetiletou tradicí. Soubor ve vlastních aranžích hraje hudbu českých i světových autorů. Repertoár kvarteta tvoří prvotřídní transkripce hudby klasické i jazzové a dále stovky skladeb soudobých, věnovaných přímo kvartetu či jeho členům. Kvarteto vystoupilo například s Českou filharmonií, PKF – Prague Philharmonia či Filharmonií Brno pod vedením dirigentů zvučných jmen. Soubor vystupuje na domácích festivalech i v zahraničí a ve čtvrtek 6. února v 18.00 hodin jej v Galerii Závodný přivítá mikulovské publikum. Dramaturgie vystoupení sestává z úprav skladeb českých klasiků A. Dvořáka, B. Martinů či z děl tvůrců jazzových a muzikálových evergreenů G. Gershwina a L. Bernsteina.

A saxofonová perlička na závěr: Největší nástroj z četné rodiny saxofonů měří tři metry a jeho spodní polohy jsou na prahu slyšitelnosti! Pozvaný soubor prý naštěstí subkontrabasovým saxofonem nedisponuje…

Vstupenky na koncert lze zakoupit v pokladně Galerie Závodný.

Žaneta Bartová

Foto BSQ