Made in Mikulov v galerii Efram už po deváté

V mikulovské galerie Efram na Husově ulici je od 21. února k vidění na pět desítek děl uměleckých nadšenců, neprofesionálů, kteří se zapojili do letošního, už devátého ročníku výstavy Made in Mikulov.

Na stěnách galerie, ale i v prostoru jsou obrazy, fotografie, plastiky i šperky. „Ten náš kraj je tak úrodný, nejenom na víno, ale i na výtvarníky, grafiky, fotografy, keramiky, hudebníky i divadelníky a letos se do výstavy zapojilo dvaadvacet lidí. Převážně mikulovských, ale tradičně máme i pár přespolních,“ řekla galerista a organizátorka výstavy Made in Mikulov Sylva Chludilová.

Každý ročník je podle ní úplně jiný, ale zároveň mívá něco společného. Na tom předešlém byla řada portrétů, letos je jen jediný. V minulosti bývalo i hodně textilních prací či mandal v různých technických provedeních, ty jsou nyní zastoupeny také minimálně. „Tento rok je specifický v tom, že lidé jsou ve svém výtvarném projevu svobodnější. Je zde víc abstrakcí a převažují velké formáty,“ komentovala Sylva Chludilová.

Odborným garantem výstavy je výtvarník Karel Křivánek, který také nedělní vernisáž zahajoval. „Vidím, že každý z těch autorů má svou vlastní cestu. Někomu stačí kytka tulipánu a jiný se vydá do mystických sfér. Tato výstava je však pro všechny vystavující umělce důležitá, už protože je, a oni se odvážili svá díla představit veřejnosti,“ řekl Karel Křivánek.

Mezi vystavujícími jsou převážně ženy. Ať už to je Marie Stránská a její olej na plátně, Klára Padalíková se svou velkoformátovou fotografií mnicha z Tibetu či Karolína Jankovičová s knihou fotografií doplněnou básněmi. K zajímavým dílům patří i panenky od Petry Vondruškové.

Mužskou část neprofesionálních umělců zastupují mimo jiné František Zelinka se svými plastikami, Michal Zámečník se svou železnou kytarou, letos poprvé se také se svými obrazy prezentuje Libor Lehotský a Petr Šebesta vystavuje plastiku Gullivera chránícího království Liliput před nájezdy mořských pirátů.

Každá z vystavených prací má svůj příběh stejně jako jeho autoři. Jednou ze stálic, která se do projektu Made in Mikulov zapojuje prakticky od jeho počátku, je Mikulovanka Bára Kurdíková. Letos představuje obraz Světlo z Narpy a šperky, které umístnila na zajímavou plastiku větve. „U Báry je vidět v její tvorbě obrovský posun a je skvělé, jak dokáže své nadání zúročit,“ komentovala práce mladé výtvarnice galeristka Sylva Chludilová. Svůj profesní posun, byť se umění věnuje neprofesionálně, vidí i Bára. „Vždycky mne bavilo cokoliv tvořit a v mých obrazech je to myslím vidět. A jedním z těch posunů je i to, že se už nebojím dávat do svých obrazů víc barvy a vrstvit,“ doplnila Bára Kurdíková.

Výstava neprofesionálních výtvarníků, kteří malují srdcem, nejsou omezeni poptávkou trhu, patří k nejnavštěvovanějším výstavám, které se během roku v galerii Efram pořádají. Trvat bude až do konce března.

„Moje velké poděkování patří všem autorům, kteří měli odvahu představit své věci veřejnosti a zapojili se do výstavy, také všem podporovatelům a přátelům galerie a v neposlední řadě městu Mikulov,“ řekla galerista Sylva Chludilová.

js

FullSizeRender 1

Mladá výtvarnice Bára Kurdíková 

FullSizeRender 2

FullSizeRender 5

Obraz Libora Lehotského

FullSizeRender 3

IMG 8256

Plastika Petra Šebesty