Michele van Hogen se chce do Mikulova vrátit

Až do 29. června vystavuje v Eat Art Gallery na Kapucínské ulici své grafiky a eat art performance rakouský výtvarník Michele van Hogen. V Mikulově se prezentoval před časem také v galerii Konvent. A má v plánu se sem vrátit i napřesrok. „Rozvinuli jsme myšlenku s majiteli galerie Horní konírna na Husově ulici a rád bych příští rok navázal na konfrontace děl se studenty. Přijde mi to jako super nabídka, jak pro mne, coby umělce, tak i pro studenty. Vím, že je mohu inspirovat v jejich vlastní tvorbě,“ řekl MvH.

On sám na otázku, u koho se učil, s úsměvem odpovídá: „Já jsem umění samo. Neměl jsem nikdy učitele, který by byl pro mne důležitý. Učil jsem se od různých umělců jejich techniky, nechal jsme se inspirovat, a tak jsem měl tu možnost vyvíjet svůj vlastní styl,“ říká výtvarník.

Jeho velkým štěstím, jak sám říká, bylo osudové setkání s vnučkou skladatele Gustava Mahlera, paní Almou Mahler. Ta ho uvedla do společnosti umělců, výtvarníků a od té doby se změnil styl jeho práce. „Tehdy jsem psal básně a povídky, moje maminka a všichni byli proti, abych byl umělcem, ale já měl svůj sen. A na jedné přednášce jsem se seznámil s Almou a ona byla prvním člověkem, který mne v mých uměleckých sklonem podporoval,“ vzpomíná Michele van Hogen.

V současné době žije umělec ve Vídni, za svou plynulou češtinu je vděčný mamince, která pochází z Moravy. Pravidelně vystavuje v Rakousku, jeho práce viděli i v Austrálii, Izraeli a západní Evropě. Inspirací mu jsou mytologie a věk vodnáře. Stejně tak dokáže fascinovat fotografiemi s kontroverzním Temelínem či rozvinout svou vášeň na plátně v rudém purpuru. Jako umělce, ani jako člověka není jednoduché Michele van Hogena chápat. Ale svými díly nutí k zamyšlení nad smyslem života.

jich

01