První degustace Spolku vinařů Dobré Pole

 

 

Hrstka vinařů, nadšenců a sympatizantů téhož oboru se na sklonku roku 2011 rozhodla své bytí zviditelnit založením zájmového, neprofesního spolku. Již název „Vinaři Dobré Pole“ prozrazuje, že se nejedná o žádnou firmu, či výdělečnou organizaci. Pod vedením Antonína Hlaváče se ze zakládajících členů formovalo vedení spolku. Všichni si jsou za jedno – nikomu nejde o záminku na plané schůzování, ale konstruktivní výměnu zkušeností a názorů, vzájemnou pomoc v případě potřeby a prohlubování kolegiálních a přátelských vztahů.

Vinice, víno, burčák, hody, zpěv a tanec, muzikanti – to je už v malebné vesničce Dobré Pole dávnou tradicí. Zalistujeme-li v historii obce, tak se rychle octneme ve středověku. Historické názvy jako Gutenfeld, Nikolsburg, Deutsches Südmähren, jako úspěšná a hrdá subteritoriální formace se nedá z tohoto regionu po staletí odmyslet. V tomto slunečném subregionu najdeme a podepsaly se nejen rakouské, ale i chorvatské stopy. Dějinné výry měly za důsledek, že se sice změnila jména, ale co rozhodně zůstalo je vinařská tradice. Dnes více než za posledních 60 let se dá znova říci, že je tradice a soudržnost „hranice překračující“.

Jihomoravští vinaři se zúčastňují i akcí rakouských kolegů. Vždyť například Císařská cesta z Brna do Vídně vede právě tímto územím, takřka kolik jejich domů…Na oslavách v Drasenshofenu jsou moravští vinaři dobře zastoupeni – jak vinařsky, tak kulinářsky. Není to vůbec ironie, ale důkaz blízkosti obou sousedů, že herecký představitel Františka-Josefa II při jeho tradičním průvodu vinařskou vesničkou a Sklepní ulicí byl mladík z Mikulova.

Dobropolští vinaři uspořádali v sobotu, 30. března v Obecním domě na hlavní ulici Dobrého Pole veřejnou degustaci, jíž se zúčastnilo asi 30 odborníků-expertů na místní vína a několik dalších vinařů-amatérů. Pozitivním jevem byla i účast velmi mladých vinařů. Bohatá paleta vzorků nejen odrůd, ale i nominálně hojný počet vzorků byl pro organizátory milým překvapením. Na sobotní degustaci se posuzovalo v deseti komisích a každá komise měla před sebou téměř 40 vzorků. Kvalita bílího vína je tradičně dobrá, zlepšily se i červené odrůdy. Zvláštní, nemalou kategorii tvořilo rosé (vyslovuje se rozé, pozn. red.), kde se extremně lišila nejen barva ale hlavně kvalita. Vysoká přirozená cukernatost minulého roku nám nadělila vína s různými přívlastky a s vyšším množstvím zbytkového cukru.

V pět hodin bylo „po všem“ a hlavní komisař pan Marada vyhlásil championa. Je potěšující, že champion – rýzlik vlašský – pochází z obce organizátorů. Týden na to se konal velký košt, za hojné účasti zvaných i nezvaných. Ani chladné, aprílové počasí nikomu nevadilo.

‚Vinaři Dobré Pole‘ si přejí přátelské kontakty s okolními spolky, výměnu písemností, pozvánek na akce a v brzké době i dialog na vlastní webové stránce, kde bude také prostro pro ostatní spolky. Cílem je též hájit zájmy vinařů. Moravská vinařská komunita je nyní o jeden vinařský spolek větší. Budoucnost ukáže, jaký to bude mít přínos.

Text a foto: Dr. Jiří Pollak, sc. &   Vinaři Dobré Pole

IMG_3833

IMG_3812


IMG_3820