Na ulici Venušina vzniká osm bytů sociálního bydlení

Město Mikulov dokončuje na ulici Venušina rekonstrukci osmi bytových jednotek, které budou určeny pro osoby v bytové nouzi.

„Za vznikem tohoto bydlení stojí dlouhodobá intenzivní práce a hledání řešení, kde v Mikulově byty pro lidi v nouzi postavit. Nakonec jsme řešení našli a jsem moc ráda, že se rekonstrukce blíží ke konci a už brzy budeme moci lidem, kteří to opravdu potřebují, nabídnout osm nových malometrážních bytů,“ říká místostarostka města Marie Leskovjanová, která má otázku bydlení a sociální politiky na mikulovské radnici na starosti.

Původním nájemníkům, kteří v městském domě určeném k rekonstrukci bydleli a řádně platili nájem, radnice nabídla náhradní bydlení.

S projektem, hledáním financování včetně dotačních titulů, se začalo už předloni. Rekonstrukce domu je financována z Integrovaného regionálního operačního programu z prioritní osy 06.2 Zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele regionů.

A pro jaké obyvatele jsou byty určeny?

V sociálních bytech budou mít možnost bydlet zejména lidé, kteří v důsledku nepříznivých životních okolností nemají přístup k bydlení běžně dostupnému na trhu, a to zejména z důvodu velmi nízkých příjmů.

Zejména se jedná o osoby žijící ve veřejné komerční ubytovně, dále osoby, které opouští dětskou instituci či pěstounskou péči, matky a otcové s dětmi, žijící nyní v azylovém domě.

„Podmínky uzavření smlouvy, i kvůli dotačním prostředkům, jsou striktně dané. Nájemní smlouva se bude uzavírat na dobu určitou na jeden kalendářní rok a nejdéle na dva roky s možností jejího opakovaného prodloužení podle konkrétní situace nájemce,“ vysvětluje místostarostka.

O tom, kdo bude v nově vybudovaných bytech na ulici Venušina 31 bydlet, bude rozhodovat bytová a sociální komise a následně Rada města Mikulova. „To je standardní postup,“ říká na závěr Marie Leskovjanová. První nájemníci by se mohli do nově zrekonstruovaných sociálních bytů nastěhovat už na podzim.

Jitka Sobotková

dum venusina