Nový systém parkování v Mikulově

Mikulov připravuje od nového roku zavést ve městě nový systém parkování. Dopravní situace zejména v turistické sezoně v centru města a přilehlých ulicích je mnohdy neúnosná a mnozí obyvatelé si oprávněně stěžují, že díky turistům nemají kde zaparkovat a častokrát před jejich domem stojí cizí auto. „Chceme, aby nás turisté svým nezodpovědným parkováním tam, kde nemají, neobtěžovali,“ říká starosta města Rostislav Koštial a věří, že nový systém pomůže uvolnit ulice od zaparkovaných aut.  

I z tohoto důvodu se město Mikulov rozhodlo zavést nový elektronický systém parkování, který by měl začít fungovat od 1. 1. 2018. „Postupně budeme zavádět nový elektronický systém chytrého parkování v celém městě. Začneme nejfrekventovanějšími ulicemi a centrem,“ vysvětluje místostarostka Marie Leskovjanová. Ve městě se objeví nové parkovací automaty i rezidenční zóny pro obyvatele.   

Řidiči budou moci u parkovacího automatu po zadání SPZ svého vozu platit mincemi i bankovkami, platební kartou i přes telefon. Systém umožní městské policii kontrolu úhrady za parkování pomocí skeneru SPZ jak u krátkodobého parkování, tak u rezidenčních karet. Řidič, který parkovné neuhradí, najde na skle svého auta ihned výzvu k zaplacení pokuty. Tu buď uhradí u parkovacího automatu i s dluhem za parkovné nebo bude pokuta vymáhána ve správním řízení i s patřičným navýšením.

Aby byl systém účinný a obyvatelům města skutečně pomohl od živelně zaparkovaných aut neukázněných návštěvníků, musí být do systému zapojeny všechny ulice ve městě. Pokud je někde parkování zdarma, návštěvníci si informaci rychle předávají a situace se na té ulici stává nepřijatelnou.

„Podle zkušeností z jiných měst systém parkování skutečně řeší. Jeho nepříjemnou stránkou je cena. Vyžaduje realizaci nákladného dopravního značení, které nutí město všechny parkovací místa zpoplatnit, a to i pro rezidenty formou parkovacích karet. Bude také řešit parkování hostů obyvatel města i penzionů,“ doplnila místostarostka. 

S novým systémem dochází také k navýšení cen parkovacích karet pro rezidenty a podnikatele v 1. a 2. zóně za druhé auto.

Zároveň město pracuje na projektu centrálního parkoviště pro tři sta aut za sportovní halou Na Hradbách. Zde by bylo parkovné zdarma, aby návštěvníci byli motivování k odstavení auta na tomto místě.

js

parkovani