ANKETA mezi zastupiteli města Mikulov

Ve dnech 20.–21. října se konají volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Mezi kandidáty jednatřiceti stran, které se účastní voleb, je i několik mikulovských.

Leona Alexová, vedoucí odboru stavebního a životního prostředí Městského úřadu Mikulov, kandiduje za ČSSD. Miroslav Grebeníček, poslanec Parlamentu ČR, je na kandidátní listině KSČM. Za ANO 2011 kandiduje Martin Chromý, vedoucí provozu pohřební služby Mikulov. Seniorka Marie Kristoňová kandiduje za stranu Dobrá volba 2016. Živnostnice Markéta Němcová kandiduje za stranu ROZUMNÍ – stop migraci a diktátu EU – peníze našim občanům, důchodcům, dětem, zdravotně postiženým…

Starosta města Mikulova Rostislav Koštial stojí v popředí kandidátní listiny ODS. V novodobé, polistopadové historii Mikulova je to vůbec poprvé, kdy se starosta města uchází o post v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

Zastupitelům napříč politickým spektrem jsme položili anketní otázku: Jaký přínos pro město Mikulov by podle vás mělo, kdyby starosta města Rostislav Koštial uspěl v parlamentních volbách a stal se poslancem za Jihomoravský kraj?

Slavomír Měšťánek (KDU-ČSL) Poslední průzkumy uvádějí, že starostům důvěřuje 60 % občanů, zatímco poslancům jen 21 %. Přeji panu Koštialovi, aby se stal poslancem, a současně doufám, že ho tamní prostředí nezkazí. Jak jsem ho poznal, je velkým mikulovským patriotem. Jako poslanec by měl určitě větší možnosti pomoci realizovat svoje – i naše – smělé vize rozvoje města. Držím mu palce (i když ODS asi volit nebudu).

Petr Marcinčák (ODS) Jsem přesvědčený, že pokud se poslancem stane úspěšný starosta, který nadčasově rozvíjí své město, který dennodenně řeší reálné problémy, který má podporu občanů třetí volební období, bude to prospěšné pro celý region i stát. 

Olga Měšťánková (nezávislá) Jednoznačně bývá přínosem pro město (obec), pokud se místní občan stane poslancem nebo senátorem. V případě pana starosty Koštiala jde navíc o velkého patriota, který má mnoho vizí. Jako poslanec může být přímo u tvorby mnoha zákonů, které ovlivňují život občanů. Může navázat mnoho užitečných kontaktů a může se „včas“ dostat k důležitým informacím. Věřím, že by pracoval „nejen pro stranu“, ale také pro naše město a hájil by zájmy menších měst a obcí.

Rostislav Souchop (Starostové a nezávislí) Pokud by se pan starosta dostal do parlamentu? Očekávám pomoc při získávání financí na zkrášlování Mikulova a okolí, na různé akce, kterými Mikulov oplývá. Prosazování Mikulova jako výjezdního města pro jednání komisí parlamentu, tedy určitou reklamu pro město. A třeba taky pozvání škol na návštěvu a prohlídku poslanecké sněmovny.

Jaroslav Smečka (Sdružení nestraníků) Vždy byly nejžádanější a nejvíce ceněné informace a k těmto bychom měli nejblíže. To by značně ovlivnilo další kroky, které bychom jako město mohli a měli učinit, investicemi počínaje a legislativou konče.

Hana Míčková (ČSSD) V parlamentních volbách přeji samozřejmě panu starostovi úspěch a doufám, že pokud uspěje, tak jako mikulovský patriot udělá vše, co bude v jeho silách, aby se Mikulov všestranně rozvíjel. Jak se mu to konkrétně podaří, zjistí mikulovští občané za čtyři roky.

Tomáš Hlavenka (TOP 09) Možná bychom se spíše měli ptát, co dosud přinesl Mikulovu jako starosta a stran parlamentních voleb, co přinese České republice. Celá anketa je očividně předvolební kampaní pana Koštiala. Skutečnost, že je otištěna v městem financovaném Zpravodaji, považuji za jeho zneužití v rámci předvolební kampaně ODS. V těchto parlamentních volbách kandiduje úspěšný a slušný podnikatel z Mikulova. Pan Miroslav Volařík, který třeba díky svému vinařství zviditelňuje Mikulov po celém světě.

Pavel Šuba (ODS) Samozřejmě bych mu to moc přál, je to člověk, který neumí být jenom do počtu. Jako starosta toho pro Mikulov dokázal udělat mnoho, proto není pochyb, že i jako poslanec v tom bude pokračovat a věřím, že i s většími možnostmi. Je toho mnoho, co by Mikulov ale i celý region potřeboval zvelebit (Ach ty cesty!!). S mým hlasem rozhodně může počítat.

Vojtěch Mihalík (Mikulovští) Dle mého názoru by přínos činnosti každého zákonodárce měl směřovat ku prospěchu celé země a neměl by se omezovat na jeho bydliště (např. ve formě nesmyslného posílání co největšího kusu z „porcování medvěda“, jak tomu mnohdy býváme svědky), neboť to s funkcí poslance nemá nic společného. To by mi ke spokojenosti postačilo i v případě pana Koštiala.

Ivo Koneš (ODS) Samozřejmě všichni, napříč politickým spektrem v Mikulově, víme, že Rostislav Koštial, je ten nejlepší starosta, který tu kdy byl. A kdo je jen trochu soudný, ví, že je to ten nejlepší kandidát na starostu v příštích komunálních volbách. A taky ví, že je velmi pravděpodobné, že se dostane do Poslanecké sněmovny. A to je to úžasné. Tam právě může být Mikulovu přínosem. Bude to jeden z nás, jeden, který zná potřeby Mikulova a bude přímo u zdroje. Nebude to „přes někoho“.

Takže mé stanovisko je zcela jasné. Nemůžeme si nic jiného přát, než aby Rostislav Koštial ve volbách za pár dnů uspěl. Podle mě to sice není žádná osobní výhra, sám si nedovedu představit, jak bych to třeba já zvládl v těch nepohodlných lavicích a poslouchal názory spoluposlanců. Nicméně bude u zdroje, bude mít kontakty, a to Mikulov potřebuje. Není o čem diskutovat.

Marie Leskovjanová (Ženy pro Mikulov) Domnívám se, že pokud se starosta Rostislav Koštial stane poslancem, jistě uplatní své zkušenosti z komunální politiky. Jako starosta dobře ví, co města, jako je Mikulov, nejvíce trápí. V tom vidím přínos nejen pro nás.

js

Mikulov Jak se žije