Bazén v Mikulově? Mnozí by ho chtěli, je to však reálné?

Vedení města Mikulova v posledních týdnech intenzivně jedná o konceptu rozvoje koupaliště a krytého bazénu ve městě.

„Vybudování krytého bazénu je letité téma, proto jsme se rozhodli vypracovat analýzu alternativ výstavby i revitalizace stávajícího koupaliště, spočítat náklady i výnosy a s výsledky pak seznámit veřejnost,“ řekl starosta města Rostislav Koštial.

Prvotní návrhy už představil zastupitelům na jejich dubnovém zasedání a začátkem května s nimi obeznámil i členy stavební komise.

„Děláme si průzkum a spolupracujeme s renomovanou firmou na výstavbu bazénů a wellness resortů, která nám nezávazně předložila tři obecné varianty výstavby krytého bazénu,“ upřesnil starosta.

Nejskromnější varianta spočívající v opravě a modernizaci stávajícího bazénu na letním koupališti Riviéra by vyšla na 30 milionů korun.Vybudování nejjednoduššího krytého bazénu na zelené louce s 13metrovým bazénem a saunovým světem je vyčísleno na 70 milionů korun.Cena sportovně relaxačního centra s 16metrovým bazénem a zázemím, saunovým světem a prostorem pro služby, jako je kadeřnictví, pedikúra či masáže, je vyčíslena na 94 milionů korun.Nejvelkorysejší varianta s 25metrovým bazénem, saunovými a zábavními prvky by podle prvotních odhadů vyšla na 156 milionů korun.

„Na stavební komisi zaznělo jednoznačně: opravme koupaliště a zatím se nezabývejme krytým bazénem, protože primární je potřeba rekonstrukce otevřeného koupaliště,“ řekl starosta Rostislav Koštial.

Zároveň poznamenal, že ho řada odborníků upozorňuje i na fakt, že podobná zařízení – kryté bazény – už jsou v Břeclavi, Hustopečích i Pasohlávkách. „Řekli jsme si ale, že to necháme otevřené a že si zmapujeme stav, zjistíme, co by nás to stálo, jaké by byly provozní náklady, a pak se teprve rozhodneme,“ dodal mikulovský starosta.

Už z prvotních návrhů je však jasné, že jakákoliv úvaha o něčem bez výdělečné možnosti v saunovém světě a službách bude zvyšovat ztrátu zařízení.

Například sportovně relaxační centrum, jehož výstavba je odhadována na 94 milionů korun, by muselo každý den v roce navštívit minimálně 93 lidí, kteří by zaplatili 90 korun za bazén, a 50 lidí do wellness za 180 korun. Přitom by musely fungovat i doplňkové služby, z nichž by měl provozovatel zisk z pronájmů. „Roční náklady by pak byly 7 milionů a výnosy 6 milionů. Takže zařízení bychom museli ročně v ideálních podmínkách dotovat milionem korun. Což je samozřejmě na rozhodnutí zastupitelstva, jestli je ochotno tolerovat ztrátu,“ řekl starosta Rostislav Koštial.

Jedinou možností, kde by mohl nový areál krytého bazénu stát, je lokalita Na Hradbách vedle sportovní haly.

js

mikulov koupaliste 28