Mikulov třídí nejlépe

Mikulov a jeho obyvatelé jsou opět nejlepší v třídění odpadu. V uplynulých dnech bylo naše město vyhodnoceno dokonce ve dvou soutěžích.

Diplom a šek na třicet tisíc korun pro město Mikulov již koncem listopadu převzal starosta Rostislav Koštial. Soutěž „My třídíme nejlépe“ každoročně vyhlašuje společnost Eko-kom a Jihomoravský kraj. Mikulov už po několikáté obhájil prvenství ve výtěžnosti separátního sběru odpadu v kategorii jihomoravských měst ve velikosti 2001–10 000 obyvatel.

Mikulov se také stal Skokanem roku v třídění použitých elektrospotřebičů. Místostarostka města Marie Leskovjanová převezme ocenění v Praze 8. prosince. „Všem občanům za odpovědný přístup ke třídění děkujeme,“ řekli shodně starosta i místostarostka města.

„Třídění odpadu se v Jihomoravském kraji stále zlepšuje. Na jednoho obyvatele kraje připadalo v uplynulém roce 19,6 kilogramu vytříděného papíru, 8,8 kilogramu plastů, 10,6 kilogramu skla a 0,3 kilogramu nápojových kartonů. Oproti roku 2014 se průměrná výtěžnost uvedených druhů odpadů zvýšila o téměř 2 kilogramy. To je růst ještě o málo vyšší, než je v průměru v celé ČR,“ řekl regionální manažer společnosti EKO-KOM, a. s., Milan Hroudný.

Ke stále lepším výsledkům jistě přispívá rozšiřování sběrné sítě barevných kontejnerů. Ke konci loňského roku se na území Jihomoravského kraje nacházelo 35 247 barevných kontejnerů, zatímco v roce 2014 to bylo o pět tisíc kontejnerů méně. K zahušťování kontejnerové sítě přispívá společnost EKO-KOM, a. s. V letošním roce městům a obcím v Jihomoravském kraji poskytla z vlastních zdrojů dalších 512 nových barevných kontejnerů.

Má to smysl – třiďte odpad

72 % obyvatel České republiky pravidelně třídí své odpady − a je to znát. Tři čtvrtiny veškerých použitých obalů, uvedených v roce 2015 na trh, byly vytříděny a zrecyklovány. Je prokázáno, že třídění a recyklace odpadů mají pozitivní vliv na životní prostředí. Dokazují to také odborné studie LCA, které zkoumají životní cyklus a dopad obalů z různých materiálů na přírodu. Tříděním a recyklací obalových odpadů se podařilo v roce 2014 snížit produkci skleníkových plynů více než o jeden milion tun CO2 a uspořit tolik energie, kolik v průměru za rok spotřebují všechny domácnosti jednoho kraje v ČR. Ročně se například díky třídění a recyklaci papíru podaří ušetřit více než 1 900 000 stromů. Tříděním odpadů se také podařilo zachránit přes 25 km2 přírody. Těch pozitivních vlivů je skutečně mnoho, proto má smysl odpady třídit, je to také sociální odpovědnost každého z nás.

js

trideni starosta