Zastupitelé se sešli na svém zářijovém zasedání

Mikulovští zastupitelé se sešli ve středu 21. září ke svému řádnému zasedání. Během pětihodinového jednání byly na pořadu především majetkoprávní záležitosti, rozpočtové opatření, schvalování a diskuse o architektonických návrzích na obnovu centra města či koncepční studii na vybudování multifunkčního centra v objektu bývalé hasičské zbrojnice.

Největší diskuse se vedly při projednávání bodu týkajícího se architektonického návrhu na obnovu centra města a jeho přilehlých částí.

V roce 2014 radnice oslovila čtyři renomovaná architektonická studia – Kuba &Pilař architekti, s. r. o., ARCHSTUDIO, s. r. o., Ing. Arch. Štěpán Děnge, ATELIÉR RAW (Rusín, Wahla) – a ta vypracovala své návrhy. Široká veřejnost se s nimi měla možnost seznámit na jaře v roce 2015 v městském kině a od té doby byly vizualizace a dokumenty k dispozici na webových stránkách města a občané se k nim měli možnost vyjádřit.

Mezitím se všemi návrhy zabývala také odborná veřejnost. „Na základě hodnocení architektů Petra Veličky a Jana Sedláka, vybraných námi oslovenou společností Petra Parléře, byla doporučena jako nejpromyšlenější, nejucelenější, nejpropracovanější a nejpřínosnější studie brněnské kanceláře Kuba & Pilař architekti,“ řekl starosta města Rostislav Koštial.

Zastupitelé se k tématu budou vracet i na svém příštím mimořádném zasedání 19. října. Do té doby trvá možnost občanů připomínkovat tyto návrhy.

Věcné připomínky lze zasílat až do 14. října 2016 na adresu Zpravodaje města Mikulov – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Poté budou předány vítězné/doporučené architektonické kanceláři. Všechny čtyři studie jsou k dispozici na www.mikulov.cz – Architektonické návrhy obnovy Náměstí.

Zastupitelé také jednali o vybudování multifunkčního centra v objektu bývalé hasičské zbrojnice. Schválili realizaci záměru soutěže architektonické studie pro umístnění centra a současně, že objekt se už nebude nabízet k prodeji. Vzniknout by zde měla nová městská knihovna, galerie soudobého umění ze sbírky Mikulovského výtvarného sympozia „dílna“ a depozitáře obou propojených institucí. Po starostovi města ale zároveň zastupitelé požadují kalkulace, předpokládané investiční náklady a výnosy zařízení. Ty budou předloženy na říjnovém zasedání.

Stejně tak bude do příštího zasedání vypracována finanční rozvaha nákladů a výnosů Národního domu, který má město v plánu koupit. Již na začátku letošního roku zastupitelé schválili na nákup nemovitosti částku osmnáct milionů korun a nyní ji v rozpočtovém opatření kvůli aktuálnímu stavu a požadavkům prodávajícího povýšili o čtyři miliony.

V budoucnu by zde měl vzniknout Evropský dům porozumění. Bylo by zde turistické informační centrum, sociální zázemí pro návštěvníky i obyvatele Mikulova včetně bezbariérového WC, kulturní centrum a zázemí pro mikulovské spolky, zejména ty folklorní. Jsou zde i prostory pro ubytování a společenský sál. Objekt by se díky své poloze na Náměstí aktivně propojil s ulicí Kapucínskou a následně Doležalovou, kde by v budoucnu měla vzniknout klidová zóna. „Je to strategický objekt a příležitost koupit takto velkou a důležitou nemovitost v centru se nebude opakovat,“ řekl starosta.

Zastupitelé schválili také prodej domu na ulici Brněnská 13, včetně pozemku, kupující Elišce Volaříkové z Mikulova.

Schválena byla také obecně závazná vyhláška č. 4/2016, kterou se vydává požární řád města.

Bylo rozhodnuto, že bude opětovně na úřední desce města Mikulov zveřejněn záměr prodeje domu na ulici Česká 9 (vedle pošty) a opět může kdokoliv ze zájemců podat návrh na jeho koupi.

js

radnice