Zvýšení nájemného v městských bytech

Rada města na návrh radního Vojtěcha Mihalíka schválila navýšení nájemného v městských bytech, ve kterých dosud bylo sjednáno regulované nájemné, tj. 47,08 Kč/m2/měsíc. „Tento návrh jsme podpořili,“ řekla místostarosta města Marie Leskovjanová s tím, že když se uvolnila výše nájemného, tak je možné narovnat stávající ceny. Došlo k navýšení o 15 %.

Mikulov vlastní přibližně tři sta šedesát bytů, asi dvacet z nich slouží k řešení akutní sociální situace, čtyřicet se podařilo vysoutěžit v dražbě a přibližně tři sta bytů je již dlouhou dobu pronajímáno v režimu tzv. regulovaného nájemného.

Při podlahové ploše bytu 50 m2 tak nájemce měsíčně platí 2 354 Kč, nájemce stometrového bytu pak 4 708 Kč. Pokud městský byt jde do dražby - stylem obálkové metody (kdo dá víc), tak standardní nájemní cena dosahuje 90-100 Kč/m2/měsíc. Obdobná cena pak je sjednávána soukromými vlastníky bytů. „Tento nepoměr mi nepřipadne správný a spravedlivý. Zbytek obyvatel města, kteří si hradí normální nájemné, či se z vlastních prostředků postarali o své bydlení, z takové výhody netěží,“ vysvětluje Vojtěch Mihalík. Občanský zákoník nově umožňuje nájemné zvýšit, a to až o 20 % na dobu tří let. I proto tento návrh radní za sdružení Mikulovští učinil.

Rada města tak schválila zvýšení o 15 %, tzn. nájemné bude nově činit 54,14 Kč/m2/měsíc (u padesátimetrového bytu se bude nově jednat o částku 2 707 Kč, u stometrového pak o 5 414 Kč).

Nově získané prostředky by měly být opět investovány do samotných bytů a bytových domů. „Dle mého názoru se jedná o správný krok, byť tento nemusí být úplně populární,“ dodává radní Mihalík.

js

koněvova