Přechod přes Pálavu

V sobotu dne 27. května pořádala Základní škola Mikulov, Valtická 3, budova Pavlovská každoroční „Přechod přes Pálavu“. Letos již po čtvrté. Potřetí se konal tento pochod zároveň jako vzpomínka na paní učitelku Sylvu Kohútovou. Sraz byl v 9 hodin na Turoldu.

Pochod přes kopečky a louky byl celkem náročný, ale počasí nám přálo.

Po celou dobu na nás pěkně svítilo sluníčko. Viděli jsme hodně zajímavých a chráněných rostlin, o kterých nám vyprávěli pracovníci ze Správy CHKO Pálava.

Na konci cesty jsme opékali špekáčky a pekli vlastnoručně vyrobené placky z mouky, kterou jsme si namleli na kamenném mlýnku. Moc nám chutnaly.

Děti si hrály a pobíhaly na hřišti, rodiče se také nenudili. Na ně čekalo odpočívání a polehávání ve stínu. Všem se to moc líbilo!

Poděkování patří pracovníkům Správy CHKO Pálava, jejímu vedoucímu Jiřímu Kmetovi, Františku Foltýnovi, obci Klentnice, která nám věnovala dřevo na táborák, panu školníkovi Františku Žižkovi, který oheň připravil a staral se o něj a panu Hrnčířovi z Klentnice, který připravil suroviny a učil nás péct chlebové placky, jak je pekli staří Keltové.

Jan Souchop, Kateřina Široká, žáci V. A

prechod palavy