Co nového v uplynulém roce na židovském hřbitově

V minulém roce navštívilo židovský hřbitov v Mikulově na 10 000 návštěvníků. I díky úhradě symbolického vstupného mohly být provedeny potřebné opravné investice.

Podařilo se uskutečnit hned několik významných akcí. Největší z investic byla oprava střechy nad hlavní částí obřadní síně hřbitova. Proběhla oprava krovů, izolace a hlavně výměna nevhodné krytiny z šablon za pálenou tašku, která zcela vyhovuje původnímu vzhledu památky a zaručuje mnohem delší životnost. Celkové náklady na tuto opravu činily 491 692 Kč. Oprava mohla být provedena díky významnému finančnímu příspěvku Jihomoravského kraje (110 000 Kč) a veřejné finanční podpoře města Mikulova (165 000 Kč). Zbylé náklady kryl majitel hřbitova, tedy Židovská obec Brno.

V minulém roce proběhla též konzervace (tj. zpevnění hmoty) vybraných starších náhrobků odborným restaurátorem za dohledu státní památkové péče. Opravu 203 náhrobků v objemu 299 569 Kč zaplatila ŽO Brno s dotací od Ministerstva kultury ČR ve výši 183 000 Kč v rámci programu ORP. Konzervace dalších 40 pomníků v celkové hodnotě 62 000 Kč byla zcela hrazena nadačním fondem ze Spojených států amerických.

Další důležitou investicí byla obnova WC pro návštěvníky v obřadní síni. Vzhledem ke vzdálenosti od centra města velmi požadované zařízení. Náklady činily 47 916 Kč a byly zcela hrazeny Spolkem přátel židovské kultury v Mikulově.

Nezbytnou akcí bylo také dokončení oplocení židovského hřbitova ze strany městského amfiteátru. Tato část hřbitova byla chráněna pouze nízkou historickou zdí, jejíž překonání bylo velmi snadné a hřbitov z této strany nebyl chráněn. Po dohodě s městem Mikulovem byl plot o celkové délce 110 m postaven před touto zdí ve vzdálenosti dvou metrů tak, aby nenarušil historickou zeď a vzniklý prostor mezi zdí a plotem mohl být snadno udržován. Plot stál 127 673 Kč a byl zcela hrazen Spolkem přátel židovské kultury v Mikulově.

Vynaložit za jeden rok na opravu této památky 1 028 850 Kč není zrovna málo. V příštím roce budou samozřejmě obnovné práce na tomto nejvýznamnějším ze židovských hřbitovů na Moravě zhruba ve stejném objemu pokračovat. Všem návštěvníkům hřbitova i poskytovatelům financí na jeho údržbu a opravy děkujeme!

ml+jk

zidovskyhrbitov