Místní organizace svazu důchodců ČR

Rakouské příhraničí

14. říjen byl den našeho posledního letošního výletu. Pod vedením průvodkyně paní Lilan Schlemmerové jsme se vydali jen kousek za hranice. Nejdříve nás čekala prohlídka památek v Laa – středověké hradby, Vodní hrad, Hoffmannův mlýn s obrovským silem, kostel sv. Víta, na jehož výzdobě se podílel i nám známý Ignác Lengelacher, náměstí s krásnou radnicí. Dověděli jsme se hodně o historickém spojení našich a rakouských zemí. Třeba to, že náš Přemysl Otakar II. chtěl roku 1278 obsadit Laa, ale Rudolf I. Habsburský mezitím zaujal lepší bojovou strategii, díky které vyhrál bitvu na Moravském poli a pro náš národ to dopadlo tak, jak všichni jistě známe z dějepisu.

Po procházce městem jsme navštívili místní pivovar Hubertus. Viděli jsme filmy o jeho historii i současnosti, prohlédli si provozovny, které jsou řízeny počítači. Nakonec jsme mohli ochutnat z nabídky nejen různých druhů piv, ale i nealkoholických nápojů.

No a potom jsme se už jen kochali. Šibeniční vrch s kouzelnými vinařskými sklípky mezi vinohrady, zřícenina hradu Falkenstein, památný Křížový vrch. Z těchto míst jsme tak mohli obdivovat nádherný výhled na podzimní jižní Moravu. Hlavně však pro nás neobvyklé obrysy Pálavy a Mikulov se svými dominantami – zámkem a Svatým kopečkem.

Náš pobyt v Rakousku jsme zakončili posezením u bývalého starosty Drasenhofenu pana Bayera. Výborný jelení guláš získal velký potlesk a poděkování. Samozřejmě, že díku se dostalo i paní Schlemmerové. Měla opravdu velké historické, architektonické a místní znalosti, taky překladatelské schopnosti. Prostě náš důchodcovský výlet byl, jako vždy, vydařený ke spokojenosti všech účastníků zájezdu.

Zdena Trojanová