Festival národů Podyjí zve do kuchyně pod širým nebem

Mikulovský Festival národů Podyjí zve i letos k jedinečnému setkáním pod širým nebem, kdy lze na jednom místě ochutnat speciality z téměř celé Evropy, ale i Asie. Setkání na mikulovském Náměstí se koná třetí červencový víkend.

Kulinářský a hudební festival se bude 15.–17. července konat už po sedmnácté. „Letos se lidé mohou těšit opět na osvědčené kuchyně a jejich speciality a máme také novinku. Čtyři Irové budou servírovat irské speciality. A doufám, že zaujmou i vietnamské či irské tance,“ řekla Sylva Chludilová za občanské sdružení Národy Podyjí.

Posláním festivalu je připomenout si, že kulturu i gastronomii Podyjí utvořila řada národů, které tu zanechaly něco ze svých zvyklostí. A celá akce tak dává těmto národnostním skupinám příležitost představit své hudební, taneční, divadelní a kulinářské výtvory.

Páteční večerní program bude ve stylu Mikulovští baví Mikulov a sobotní program bude pestrý jak kulturně, tak chuťově. Na Náměstí se objeví stálice s výbornou kulinářskou nabídkou i nováčci. Lidé budou moci ochutnat například kuchyni z Podpálaví, vídeňskou, ruskou, srbskou, kavkazskou, moravskou, arménskou, bulharskou, kelečskou, italskou, romskou, komžská a nově irská.

Hlavní kulturní program na Náměstí začíná v deset hodin dopoledne a potrvá až do pozdních večerních hodin. Kromě místních kapel Cimbaltrio, Cara Mia, Jazz Petit, Krveja vystoupí také Paul Batto, Mário Bihári, se šansony Markéta Burešová a Petra Bílková, LetRouRou s rockenrollem a blues, či 1. plzeňská kosmopolitně-liberální klezmerová kapela Mi Martef a s irskými tanci vystoupí Démáirt.
Nebude chybět ani ochutnávka místních a rakouských vín v přízemí radnice. A v neděli od 10 hodin bude na Náměstí tradiční nedělní Permanent Breakfast.

js

DSC 0011

DSC 0063

DSC 0068

DSC 0009