Klubovní radiotechnická soutěž v radioklubu Mikulov

V sobotu 24. dubna se konala za finanční podpory města Mikulova klubovní radiotechnická soutěž v radioklubu Mikulov. Tuto soutěž radioklub pořádá dvakrát ročně – na jaře a na podzim – a mladí radiotechnici si zde ověří své znalosti získané výukou v radioklubu a předvedou současně svoje praktické zkušenosti v sestavování elektronických zapojení přiletováním součástek na soutěžním výrobku.

Prvním úkolem soutěžících je během třiceti minut odpovědět správně na písemný test, který obsahuje deset otázek z elektroniky, případně vypočítat jednoduchý příklad podle Ohmova zákona.

Dalším úkolem je zhotovit v určeném časovém limitu – 2 hodiny – elektronickou stavebnici, případně jednoduchý el. obvod s LED diodami, součástky správně uspořádat na plošném spoji a kvalitně přiletovat. Na závěr hotové zapojení uvést do provozu.

Soutěžící byli rozděleni podle věku a zkušeností do tří kategorií.

Vzhledem k tomu, že současně v den této soutěže dostali žáci ve školách povinně se zúčastnit akce „Pod taneční horou“, tak účast soutěžících v radioklubu byla poloviční, což je velká škoda.

Výsledky soutěže:

Kategorie C2 – nejmladší členové, kteří se přihlásili do radioklubu teprve před několika měsíci, dostali za úkol správně přiletovat kombinované zapojení s LED diodami podle zadaného el. schématu.

1. místo – Vojtěch Jedlička

2. místo – Mikuláš Novotný

3. místo – Ladislav Jedlička

 

Kategorie C1 – postavit el. zapojení policejní sirény.

1. místo – Paul Posenau

2. místo – Jáchym Zaoral

3. místo - Alexandras Gergin

 

Kategorie B – postavit indikátor elektrického vedení pod omítkou ve zdi.

1. místo - Zbyněk Válek

2. místo – Lukáš Dvořák

Odbornou porotu, která hodnotila výsledky teoretických testů a kvalitu zhotovených soutěžních výrobků, funkčnost, uspořádaní součástek na plošném spoji a kvalitu pájení tvořil Jan Šebesta, Petr Kospach a Stanislav Bartoš. Soutěž řídil a ceny soutěžícím zajistil vedoucí radioklubu Jiří Sekereš.

Jiří Sekereš, vedoucí radioklubu v Mikulově

IMG 4892