Vánoce pod radnicí potěší kulturou i dobrým jídlem

Třetí adventní víkend (16.–17. 12.) zavládne mikulovským Náměstím sváteční vánoční atmosféra. Betlém, vánoční jarmark s ukázkou tradičních zvyků a řemesel, kulturní program, dětské dílničky s vánoční soutěží, to vše nabídnou dvoudenní Vánoce pod radnicí. Novinkou je předvánoční blešák.

V sobotu 16. 12. od deseti hodin dopoledne čeká na návštěvníky vánoční trh s nabídkou řemeslných produktů a dárkového zboží, stánky s kulinářskými dobrotami a něčím pro zahřátí. Můžete zde ochutnat i oblíbené zabijačkové speciality či koupit Pohořelického kapra. Své práce zde budou prezentovat i klienti zařízení Srdce v domě z Klentnice, děti z místního dětského domova, žáci ze ZŠ Školní nebo studenti ze SOU Mikulov.

Kulturní program na pódiu nám ve 14 hodin zahájí děti z místních mateřských škol se svými vánočními pásmy. Poté se můžete těšit na svět plný kouzel, triků, iluzí a magie v podání kouzelníka Jana Vaidiše. Na závěr vystoupí držitelka žánrového Anděla Martina Trchová a její Trio.

„Pro děti jsou v sobotu i neděli v tanečním sále městského úřadu připraveny odpolední vánoční dílničky a promítání pohádek. Novinkou je speciální vánoční soutěž, při níž si děti vyzkouší i tradiční vánoční zvyky. V neděli pak mohou zajít do Městského kina na animovaný film Můj život cuketky,“ doplnila program Petra Stránská, produkční společnosti Mikulovská rozvojová.

Během celého adventního víkendu bude v bývalém Národním domě probíhat Blešák vol. 1. „Vánoce pod radnicí doplní malý předvánoční komunitní trh, na kterém můžete dát starým věcem nový smysl. Pokud máte doma nepotřebné věci z půdy, staré knihy, nevhodné svatební dary nebo něco z vlastní dílny, přihlaste se na mailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a přijďte je nabídnout druhým. Návštěvníci akce tak budou mít možnost nakoupit neotřelé dárky s příběhem nebo si jen tak popovídat se sousedy u svařáku. V sobotu od 17 hodin je připraven koncert tříčlenné mikulovské kapely Ambedo,“ pozval produkční ze společnosti Mikulovská rozvojová Petr Šesták.

O svátečním víkendu bude otevřena i Dietrichsteinská hrobka, kde probíhají komentované prohlídky. V sobotu od 15 hodin zde zazní koncert varhaníka Miroslava Frydrycha s pěveckým sborem Collegium Alouisi.

Turistické informační centrum Mikulov připravilo také speciální Bílé Vánoce s vůní svařeného vína. V prostoru před informačním centrem si můžete vychutnat nejen nejkrásnější výhled na vánoční strom, ale i ochutnat nejlepší svařák v originálním hrnečku. K prodeji zde budou i vánoční ozdoby a přání, regionální delikatesy či výrobky z Mýdlárny na pálavském vršku. Pro zájemce o historii je pak na sobotní 17. hodinu připravena oblíbená prohlídka historického centra města se svařeným vínem.

Sobotní večer zpříjemní již tradiční vánoční koncert, tentokrát v podání zpěvačky Lenky Nové pod názvem Čtyřicítka tour od 19.30 v Městském kině. Vstupenky za 390 Kč jsou stále k prodeji v TIC na Náměstí nebo v prodejní síti Ticketstream.

lk, js

vanocepodradnici