Made in Mikulov opět překvapil kvalitou vystavovaných děl

V neděli 19. února odpoledne se mikulovská galerie Efram naprosto zaplnila. Vernisáž již desátého ročníku jedné z nejnavštěvovanějších výstav této galerie na Husově ulici – Made in Mikulov 2017 – má své stálé, ale i nové příznivce.

Nedělní podvečer odstartoval novou hymnou, kterou složili a zahráli Aleš Řezáč a Karel Frantel. Letos se na výstavě určené amatérským výtvarníkům, autodidaktikům nejenom z Mikulova představuje třiatřicet lidí. Všichni tvoří ve svém volném čase, někteří už jsou v penzi, jiní v produktivním věku. Mezi vystavujícími jsou nováčci i stálice. „Úroveň výstavy šla za těch deset let opravdu nahoru. Změnila se technika a jednotlivá díla jsou mnohem propracovanější. Pro samotné výtvarníky je výstava velmi motivující. Sami mi kolikrát říkají, když vidím, co je tu dobrých prací, tak i já mám důvod se zlepšovat a příští rok přijít zase s něčím novým,“ říká organizátorka výstavy, galerista a výtvarnice Sylva Chludilová.

IMG 4638

K vidění jsou obrazy a nejrůznější výtvarné techniky, fotografie, šperky, kovové i dřevěné plastiky či výšivky. Letošní novinkou jsou unikátní betlémy a originální závěsná dřevěná instalace. „Kreativita je nám všem vrozená a každý to máme v sobě, jen musíme najít tu odvahu ji v sobě objevit,“ zamýšlí se Sylva Chludilová.

Mezi desítkami vystavených předmětů jsou i panáčci Igráčci, ale úplně jiní, než je známe z obchodů a mnozí z dětství. Miroslav Svoboda měl tuto hračku jako malý velmi rád. „A když je začali před pár lety opět vyrábět, tak jsem si je začal přetvářet podle sebe a dělat z nich historické postavy, což je mi velmi blízké,“ říká. Na výstavě je tak k vidění Jan Žižka, vojáci z prusko-rakouské války 1866, ale třeba i betlém nebo Fantomas.

IMG 4642

Letošní desátý ročník Made in Mikulov je zajímavý také tím, že pomůže nadaným dětem z mikulovského dětského domova. „Na výstavě jsou k vidění, ale také zakoupení perníčky od paní Harajové. Je na každém dobrovolně, kolik chce přispět a stanoví si tak za perníčky vlastní cenu,“ říká Sylva Chludilová. Jen na nedělní vernisáži se vybralo již 1 500 korun.

Výstava děl uměleckých nadšenců, tvořících ve svém volném čase a mimo svou profesi, potrvá do 19. března.

js

IMG 4639

IMG 4637