Vánoční strom Mikulovští rozsvítili s anděly a za zvuků zvonohry

Mikulovské Náměstí se v neděli 27. listopadu rozzářilo. Slavnostně se rozsvítil nejenom dvanáctimetrový vánoční strom, ale také oči stovkám lidí, kteří zcela zaplnili centrum města.

Dopředu avizované překvapení a slavnostní nálada první adventní neděle přilákaly nejenom místní, ale také spoustu lidí z okolí. „Mikulov máme moc rádi a víme, že to tady už loni bylo moc pěkné a s překvapením. Tak jsme byli zvědaví a je to opravdu krásné. Stromeček, program, atmosféra,“ řekla Nikola Fikrová z Břeclavi.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu letos společnost Mikulovská rozvojová, která se stará ve městě pod Pálavou o kulturu, pojala opět netradičně. Minutu po půl šesté večerní se Náměstím rozeznělo padesát sedm zvonů Pražské mobilní zvonohry. Na světový unikát ze zvonařství Petra Manouška hrál mistr Radek Rejšek. Slavnostním večerem provázely také sbory Virtuosi di Mikulov a Gaudium z místního gymnázia pod vedením Jana Svobody a Dagmar Valové. Duchovního slova se ujal mikulovský probošt Pavel Pacner a se svým poselstvím vystoupili místostarostka města Marie Leskovnajová a starosta Rostislav Koštial. Ten také slavnostně zapálil první adventní svíci na adventním věnci města Mikulova.

Tím však večer plný překvapení zdaleka nekončil. Z nebe se snesl anděl a společně se svým dvěma kolegy z Cirkusu trochu jinak rozdávali lidem andělská peříčka štěstí. Zejména děti kroutily nevěřícně hlavami a zvedaly oči k nebi, protože andělé chodili na vysokých chůdách. „Bylo to super, andělského peří mám plné kapsy a dcera Marta plnou hlavu. Opravdu krása, povedlo se,“ řekla s nadšením Markéta Vaňková z Mikulova, která na akci přišla se svou rodinou.

V okamžik, kdy se rozsvítil vánoční strom, se Náměstím neslo jednohlasné ohromení. Sedmatřicetiletý statný strom, který rostl na místním hřbitově, zdobí na tři desítky zlatých a červených koulí se svítícím řetězem a hvězdou. Mikulovská radnice už loni koupila novou světelnou výzdobu, která sklidila mezi lidmi úspěch, a letos ji ještě rozšířila.

VIDEOZÁZNAM: https://www.youtube.com/watch?v=N5K2x8MDDCQ

js

IMG 3428