Noty jsou užitečné, ale srdce nutné…

Ohlédnutí za Klavírními kurzy Mikulov 2016

Autorkou tohoto krásného výroku je paní doc. Libuše Tichá, Ph.D., která doplnila pedagogický tým letošních klavírních kurzů (MgA. Helena Weiser, MgA. Ivo Kahánek, Ph.D., Mgr. Karel Košárek, BcA. Monika Czajkowská), konaných tradičně na sklonku srpna. Letos již po sedmnácté se Mikulov stal útočištěm nejen mladých nadějných klavírních talentů z celé České i Slovenské republiky, ale také milovníků hudby, kteří chtějí prožít radost z krásné hudby a načerpat inspiraci pro nadcházející školní rok. I letošní ročník nabízel bohatý program jak pro účastníky kurzů, tak i pro širokou veřejnost.

V nádherných prostorách zámeckého sálu zazněla klavírní díla Fryderyka Chopina a Sergeje Rachmaninova v podání jednoho z nejúspěšnějších českých klavíristů nastupující generace Marka Kozáka. Jen o pár dní později jsme byli svědky fantastického výkonu sopranistky Evy Džízgové Jirušové a klavíristy Michala Bárty, jejichž provedení písňových cyklů a operních árií nadchlo i přítomného starostu města Mikulova Rostislava Koštiala.

Pozornosti účastníků kurzů neunikl ani nově umístěný klavír na mikulovském Náměstí v rámci projektu „Piano na ulici“, kde přítomní milovníci hudby z řad procházejících turistů i mikulovské veřejnosti mohli slyšet malou klavírní ochutnávku a zároveň pozvánku na nadcházející účastnické koncerty, které vykázaly mimořádně vysokou úroveň.

Za to patří dík především všem těm, kteří napomohli, ať už finanční částkou či ochotou a vstřícností ke konání 17. ročníku prázdninových Klavírních kurzů „Audaces fortuna iuvat“. Velké poděkování patří zejména městu Mikulov, které díky své velkorysé finanční podpoře umožňuje hudbymilovným nadšencům rok co rok stanout v srdci malebného městečka a prožít týden plný mimořádných hudebních zážitků. Posláním kurzů není „jen“ kvalitní hudební úroveň. Vysoká hodnota spočívá i v obohacení lidského ducha, což podtrhuje dojemný zápis v kronice jedné účastnice kurzů: „Díky za nezapomenutelné chvíle prožité s Vámi. Dostala jsem pobyt na kurzech jako dárek k narozeninám a dnes mohu bez nadsázky říct, že to byl můj nejkrásnější dárek. Bylo to pohlazení po duši a ujištění, že mezi lidmi nepanuje jen zloba a nenávist, ale také láska, porozumění a tolerance, že se to tady všichni snažili vidět srdcem.“

Lucie Halíček Czajkowská

klavirniurzy02