Letošní Dny židovské kultury budou plné tance, kulturních i gastronomických specialit

Dějiny hebrejského obyvatelstva v Mikulově, jejich osudy i rozmanitost kultury a gastronomie, život v současném Izraeli, to vše si připomene již devátý ročník festivalu Dny židovské kultury.

Ten se na různých místech v Mikulově uskuteční ve dnech 23.–25. září. Návštěvníci se mohou těšit na divadlo, besedy, koncerty, ochutnávku židovských pokrmů, na taneční vystoupení či prohlídku židovských památek.

„Novinkou letošní ročníku je větší možnost aktivního zapojení veřejnosti. Doufáme, že program, který jsme připravili, včetně výuky židovských tanců, návštěvníky zaujme a s chutí se do něj zapojí,“ řekla za organizátory ze Spolku přátel židovské kultury Sylva Chludilová.

Zahajovací, páteční den 23. září je nazván „Tančíme s Izraelem“. Kromě besedy o současném životě v Izraeli, která bude probíhat od 17 hodin v Horní synagoze, jsou připraveny i ukázky a výuka židovských tanců se skvělými lektorkami. Chybět nebude samozřejmě ani velmi oblíbená ochutnávka specialit židovské kuchyně.

Program bude pokračovat v sobotu 24. září v galerii Efram a před ní na Husově ulici divadelním představením, komentovanou prohlídkou židovské čtvrti s hádankami a od 17 hodin koncertem ostravské klezmerové kapely Mamalör. K ochutnání budou opět tradiční židovské sladkosti.

„V neděli vystoupí v Horní synagoze od 14 hodin v novém komponovaném pořadu houslový virtuóz Alexander Shonert za doprovodu klavíristky Natalie Shonert,“ prozradila předsedkyně Spolku přátel židovské kultury Marie Leskovjanová.

Součástí Dnů židovské kultury jsou komponované prohlídky židovské čtvrti, hřbitova i synagogy po celé tři dny. Vstupné na všechny akce je dobrovolné.

Židé žili v Mikulově již od 2. poloviny 14. století a město bylo od 16. století až do roku 1851 politickým, kulturním a duchovním centrem moravských Židů a sídlem moravského zemského rabína.

js

DZK