• zpravodajmikulov.cz
  • Kultura
  • Výstava Manfreda Massironiho v Galerii Závodný v Mikulově je první samostatnou výstavou v České republice

Výstava Manfreda Massironiho v Galerii Závodný v Mikulově je první samostatnou výstavou v České republice

Galerie Závodný zve na novou jedinečnou výstavu Manfreda Massironiho. Slavnostní vernisáž bude dnes ve čtvrtek 23. června v 18.00 a výstava potrvá do 6. srpna 2016.

Manfredo Massironi, italský umělec, architekt, teoretik , vědec a designér hledal pevné spojitosti mezi malířstvím, volným objektem a architekturou.

Patřil k zakladatelům skupiny Gruppo N /1960-65, Padova, Itálie/. Tato skupina tvořila paralelu k uskupení Zero /1957, Düsseldorf/. Pro obě uskupení je charakteristický zájem o světlo, pohyb, nové materiály, technologie a postupy směřují k redukci výtvarných prostředků. Společně s Edoardem Landim, Toni Costou, Albertem Biasim a Ennio Chiggiem zkoumal nové možnosti tvorby v rámci pravidel geometrické abstrakce.

Výstava sleduje Massironiho tvorbu od počátku 60. let, kdy pracuje především s drátěnými a nitěnými konstrukty, které respektují přesný geometrický řád. Přesto tyto reliéfy působí velmi subtilně a přirozeně. Od roku 1964 vytváří Manfredo Massironi bohaté struktury z proužků kartonu. Tyto skládané reliéfy dodržují osy souměrnosti, jejich kombinacemi a opakováním vznikají zajímavé volutové vzory.

V devadesátých letech staví reliéfy ze dřeva, papíru a plexi. Tyto nástěnné obrazce jsou většinou složeny z několika dílů, vnější obvod obrazce uvnitř ukrývá ohraničené místo jasně vymezeného a čitelného geometrického tělesa /nejčastěji se jedná o čtverec, obdélník či trojúhelník/.

Práce z posledního období téměř eliminují prostor obrazové plochy. Zůstávají pouze za sebou řazené „rámy“ z laťovky. Barevné obvody obrazců se rýsují na bílém pozadí plochy stěny. V čistém prostoru se objevují prostorové kresby geometrických struktur.

GZ

gal1