Okénko Městské policie Mikulov - únor 2024

Některé události MP Mikulov za měsíc únor 2024

Dne 9. 02. 2024 v čase 19:00 hodin se strážníci MP Mikulov zabývali incidentem, který se odehrál na Náměstí v Mikulově. V celé záležitosti se jednalo o fyzické napadení ze strany místního problémového spoluobčana r. 1984, který se rozhodl, že si své nesrovnalosti se svým sokem vyřídí prostě jednoduše ručně a stručně. Uvedený agresor dokonce neváhal proti svému soupeři použít i různé kopy nohou směrované na tělo napadeného! Poškozený mikulovský občan r. 1983 následně neváhal a okamžitě se dostavil na služebnu MP Mikulov, aby podal oznámení a také proto, aby se na policejní služebně vlastně schoval. Při útoku utrpěl jen drobné odřeniny. Strážníci MP Mikulov vzniklý incident následně dohledali na kamerových záznamech městského kamerového systému. Sledovaný agresor se mezitím stačil z centra města vzdálit mimo dohled kamer. Celou záležitost strážníci MP Mikulov kvalifikovali, jako hrubé narušení občanského soužití! Úmyslné přestupkové jednání bude nyní předmětem dalšího šetření MP Mikulov. Celá záležitost bude následně po došetření postoupena k posouzení na příslušný správní orgán.     

Dne 13. 02. 2024 se od brzkých ranních hodin museli mikulovští strážníci zabývat problémovou mikulovskou osobou r. 1989. Drogově závislý mikulovský spoluobčan se po delší době opět vrátil do rodného Mikulova a ihned se zapojil do starého způsobu života. Pobyt v nápravném zařízení na něm asi žádný výchovný efekt a ponaučení nezanechal. Výskyt uvedeného spoluobčana na parkovišti před prodejnou Tesco Mikulov strážníci monitorovali již od 4:30 hodin. Podezřelá osoba se neustále pohybovala kolem zaparkovaného osobního motorového vozidla zn. Škoda Yeti. Při následné fyzické kontrole zfetovaný mladý muž strážníkům uváděl, že zde čeká na dlužníky. Strážníci podezřelou osobu následně z parkoviště vykázali. Bohužel problémový mladík se na parkoviště neustále vracel, proto bylo nutno tento prostor neustále monitorovat operátorem městského kamerového systému. V čase od 7:00 hodin se začalo agresivní jednání sledovaného mladíka stupňovat, jelikož tento začal ne uvedeném vozidle Škoda vypouštět pneumatiky, kopat do kapoty a také úmyslně ulomil stěrač na zadním okně vozidla. Autohlídka MP Mikulov se na sledované parkoviště dostavila vzápětí, kdy blouznící a samomluvou trpící mladík začal imaginární osádku parkujícího vozidla Škoda Yeti vozidla vyzívat, aby si z auta všichni vystoupili. V dotyčném vozidle samozřejmě nikdo nebyl. Zasahující strážníci po zjištění poškození zaparkovaného vozidla důvodně podezřelou osobu na místě posléze ihned omezili na osobní svobodě služebními pouty a na místo činu ihned přivolali hlídku Policie ČR. Zadržený výtržník byl následně předveden na mikulovskou policejní služebnu. Celá záležitost byla prozatím kvalifikována, jako podezření ze spáchání trestného činu – poškozování cizí věci. Celou záležitost dále zabývá Policie ČR.   

Dne 14. 02. 2024 musela nad Mikulovem působit asi nějaká „neznámá energie“, jelikož toho dne se staly na mikulovských silničních komunikacích dvě nestandartní dopravní nehody. K oběma dopravním nehodám došlo v krátké době po sobě. První dopravní nehoda vznikla v kruhové křižovatce u prodejny Billa Mikulov na ul. Republikánských obránců v čase 14:15 hodin. V tomto případě došlo k samovolnému odpojení zapojeného návěsu na polském kamionu zn. DAF. Blokující vypojený návěs se naštěstí podařilo z křižovatky rychle vyprostit. K druhé dopravní nehodě došlo v lokalitě ul. Gagarinova v čase 15:00 hodin, kdy se nezajištěné osobní motorové vozidlo zn. Fiat (provozovatel vozidla-zásobovací služba Rohlík) samovolně rozjelo a po krkolomném couvání narazilo do sloupu s veřejným osvětlením!  Kromě škody na sloupu veřejného osvětlení, nedošlo k žádným dalším škodám a naštěstí ani k žádnému ohrožení účastníků silničního provozu. Strážníci MP Mikulov na obou místech vzniklých DN usměrňovali silniční provoz a spolupracovali s přivolanými hlídkami Policie PČR.

Dne 14. 2. 2024 v čase 22:20 hodin zaregistroval operátor městského kamerového systému MP Mikulov, že na ul. Piaristů v prostoru autobusových zastávek se vyskytuje místní nepřizpůsobivá osoba r.1964, která v daný moment nebezpečně upadnula na chodník a zůstala ležet na studené betonové dlažbě! Strážníci sledovaného místního podnapilého „bezdomovce“ kontrolovali během večera již několikrát, proto mu operátor věnoval dále zvýšenou pozornost.  Zasahující strážníci následně poskytnuli sledované osobě první pomoc a po zjištění, že podnapilá osoba si stěžuje na bolestivé zranění ruky, byl na místo přivolán zdravotnický výjezd ZZS JMK.  Zraněná osoba byla následně transportována sanitou na odborné vyšetření do nemocnice v Břeclavi.

Dne 17. 2. 2024 v čase 15:30 hodin zasahovali strážníci MP Mikulov v lokalitě mikulovského sídliště, kde se na dětském hřišti vyskytovala totálně podnapilá osoba! Strážníci v uvedené osobě rozpoznali „místního“ ukrajinského bezdomovce r. 1972, který se již několik let zdárně zdržuje v Mikulově.  Problémová osoba se válela u lavičky a se strážníky nijak nespolupracovala. Provedené dechové zkoušky vykazovaly naměřené hodnoty převyšující 2,5 promile alkoholu! Podnapilá osoba byla posléze mikulovskými strážníky převezena do Brna na protialkoholní záchytnou stanici. A aby toho ještě s touto osobou nebylo málo, stejného potížistu řešili strážníci opět následující den 18. 2. 2024 v čase 18:15 hodin. Tentokrát se uvedená osoba opět totálně podnapilá povalovala vedle bytového domu na ul. Republikánské obrany v Mikulově. Jeho naměřené hodnoty při provedené dechové zkoušce vykazovaly hodnoty 3,36 promile alkoholu. Kontrolovaná osoba nebyla opět schopna se sama pohybovat a byla nebezpečná sama sobě a svému okolí. Cizinec po dojezdu z Brna asi neodolal jeho „věčné žízni“ a ihned doplnil hladinu alkoholu do svého těla. Problémová osoba byla mikulovskými strážníky opět převezena nazpět do Brna na protialkoholní záchytnou stanici. Zjištěné události byly dále dořešeny v kompetenci MP Mikulov.      

Dne 21. 2. 2024 v čase 8:05 hodin zaregistrovala projíždějící autohlídka MP Mikulov na ul. Brněnské v Mikulově, že před služebním vozidlem MP Mikulov jede osobní motorové vozidlo zn. Ford, které právě řídí místní podezřelá osoba r. 1971. O tomto mikulovském muži bylo strážníkům dobře známo, že má jako řidič pravomocně vyslovený „zákaz řízení motorových vozidel“! V celé záležitosti hrála významnou roli dobrá místní znalost mikulovských strážníků. Strážníci uvedené sledované osobní motorové vozidlo následně bezpečně zastavili a posléze ihned oslovili podezřelého řidiče zastaveného vozidla. Jaké pak čekalo mikulovské strážníky až „úsměvné“ překvapení, jelikož kontrolovaný řidič se začal vydávat za svého bratra. Bohužel jeho snažení na místě však bylo marné, jelikož strážníci moc dobře věděli, s kým mají to dočinění.  Z důvodu podezření na spáchání trestného činu ze strany zastaveného řidiče byla na místo ihned přivolána hlídka Policie ČR.  Celou záležitost dále vyšetřuje PČR, jako podezření na maření úředního rozhodnutí. 

Vzájemným fyzickým napadením mezi místními mikulovskými občany, které se mělo odehrát dne 27.2.2024 ve večerních hodinách v jednom z bytů na ul. Pavlovské v Mikulově se zabývali mikulovští strážníci v závěru měsíce únor. Strážníci MP Mikulov vyslechli zainteresované strany vzniklého konfliktu a jejich výpovědi důkladně zadokumentovali. Z důvodu, že každá vyšetřovaná strana měla „svoji pravdu“, byla celá záležitost mikulovskými strážníky postoupena k posouzení na správní orgán města. Nyní budou obě podezřelé osoby r. 1981 a r.1984 čelit důvodnému podezření z úmyslného přestupkového jednání proti občanskému soužití.

Zpracováno do 29.2.2024                     

Za MP Mikulov zdraví
strž. Radek Vážný